Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се зае и с износа на "ЛУКойл Нефтохим"

Делян Пеевски от ДПС е изпратил сигнал с искане за проверката

11 Ноем. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Делян Пеевски

Политикът от ДПС Делян Пеевски, който отскоро е председател на парламентарната група на движението, е изпратил сигнал до прокуратурата с искане да провери дали "Лукойл Нефтохим" e продавала в чужбина, включително и в страните от ЕС и САЩ, горива, които са произведени от руски петрол, в нарушение на петролните санкции и дерогацията, дадена на България.

Това съобщиха от пресцентъра на ДПС. Към сигнала с искане за проверка се е присъединил и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който оглавява парламентарната комисия по енергетика. Той отдавна обвинява ПП-ДБ и излъченото от десните правителство, че се намират под влиянието на руската петролна компания "Лукойл", която притежава "Нефтохим".

Сигналът е адресиран и до Държавна агенция „Национална сигурност" като той се базира на публикувания наскоро доклад на три неправителствени организации - Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA).

В сигнала санкционираният от американсия закон "Магнитски" Делян Пеевски отбелязва "особената важност за българското общество на повдигнатите въпроси" за износа на бургарската рафинерия, оповестени в медийни публикации. Той смята, че цитираните източници е възможно да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако същите са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна. Според разследването само между месеците март и юли 2023 г. рафинерията на „Лукойл" е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.

В сигнала Пеевски настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност.

РЕАКЦИЯ

По повод информацията за сезиране на прокуратурата от страна на двамата депутати, "ЛУКойл Нефтохим" коментира: "Приветстваме и ще окажем всякакво съдействие за провеждане на професионално и безпристрастно разследване, защото то ще опровергае всички неверни твърдения срещу дружеството.

Износът на нефтопродукти, произведени от "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД от руски суров нефт, се осъществява стриктно в рамките на установените квоти и ограничения. Всяка партида продукти се изнася под контрола и след предварителното одобрение на Агенция "Митници", се казва още в съобщението.

Ключови думи:

ЛУКойл, Делян Пеевски

Още по темата