Медия без
политическа реклама

През юни "Булгаргаз" ще доставя синьо гориво с до 9% по-висока цена

30 Май 2024

След като през май природният газ, доставян от държавната "Булгаргаз", поевтиня със 7%, сега от 1 юни се очаква поскъпване с малко над 8%.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след днешното обсъждане на предложението на "Булгаргаз" за нова цена през юни.

По думите на Иванов цената ще се повиши до 59.55 лв. при 54.70 лв. мегаватчас през май без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Окончателното решение на КЕВР ще стане ясно след закрито заседание на 1 юни. 

"Потреблението на природен газ от клиентите на „Булгаргаз“ намалява, но това е естествено за сезона. На този фон вносът на доставките на природен газ от Азербайджан вече са с дял от 81% от осигуряваните количества", коментира Иванов. Той отбеляза, че именно заради доставките от Азербайджан исканото увеличение от „Булгаргаз“ за юни е по-малко в сравнение с това, което би било, ако е по индекса TTF - цените на нидерландската борса.

Останалите близо 19% количества природен газ за месец юни "Булгаргаз" ще закупи от „Боташ“, които по думите на Иванов са при много изгодни условия. На 2 май от дружеството съобщиха, че започват тръжна процедура за доставка на 1 000 000 MWh втечнен природен газ през юни. Доставката ще бъде извършена на терминал за втечнен газ в Турция съгласно сключеното споразумение с турската държавна компания "Боташ".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

природен газ, КЕВР