Медия без
политическа реклама

През март "ЛУКойл Нефтохим" ще започне да работи с неруски петрол

24 Февр. 2023
Министерски съвет
Премиерът Гълъб Донев проведе поредната среща с ръководството на "ЛУКойл"

През март бургаската рафинерия "ЛУКойл Нефтохим" ще започне да работи с неруски петрол. Това стана ясно на среща на премиера Гълъб Донев с представители на ръководството на "ЛУКойл". В разговора в Министерския съвет участваха също вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Премиерът Гълъб Донев акцентирал върху значението на изграждането на петролопровода Александруполис - Бургас, което за България ще бъде допълнителна гаранция за сигурност и възможност страната ни да осигури алтернативни източници на петрол, с които рафинерията да работи.

През май 2022 г. България получи дерогация (изключение) от ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол, която важи до края на 2024 г. Забраната за внос на руски петрол в ЕС по море влезе в сила на 5 декември 2022 г. По-рано през януари парламентът окончателно забрани износа на горива, произведени от руски нефт, освен за Украйна. Ако някой бъде хванат да заобикаля забраната, глобите са от 20 000 до 50 000 лв. за първо нарушение и от 50 000 до 100 000 лв. при следващ опит.

Дълго време служебното правителство и ръководството на "ЛУКойл Нефтохим" твърдяха, че произведените в България горива са български и това означава, че могат да бъдат изнасяни навсякъде. Брюксел обаче бе категоричен - щом са от руски петрол, забраната обхваща и тях. Ако рафинерията работи с неруски нефт, няма пречка да продава където иска. 

"ЛУКойл" дала гаранции, че ще осигури вътрешното потребление на горива в България, и поела ангажимент да продължи да плаща авансово данък върху свръхпечалбата, чрез който се реализират социални разходи у нас, съобщиха от правителствената пресслужба.

През декември парламентът гласува закон, който задължава "ЛУКойл Нефтохим" да прави отчисления към фонд "Сигурност на електроенергийната система", с които да се финансира програма за подпомагане на разходите за транспорт на уязвимите групи граждани. Размерът на вноските към фонда ще се изчислява всеки месец на базата на количеството преработен руски петрол сорт Уралс, умножен по 70% от разликата в цената му спрямо по-скъпия сорт Брент. Парламентът гласува и евродирективата за допълнително облагане с 33% на свръхпечалбата, която фирмите от петролната, газовата и въгледобивната индустрия реализира през 2022 и 2023 г. в сравнение с последните три години преди войната в Украйна. "ЛУКойл Нефтохим" вече внесе в бюджета 73 млн. лв. данък върху свръхпечалбата си за 2022 г.

Ключови думи:

ЛУКойл, петрол

Още по темата