Quantcast

Медия без
политическа реклама

Правителството кани търсачи на нефт и газ в Черно море

Конкурсът е за „Блок 1-26 Хан Тервел“ с площ 4032 кв. км

23 Авг. 2023
БНР
Съседите на север и на юг вече откриха огромни количества въглеводороди в дълбоките води на Черно море. Това засилва надеждите, че и в нашата акватория може да има големи находища на нефт и газ.

Правителството реши да обяви конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-26 Хан Тервел“ в Черно море. Става дума за участък с площ 4 032 кв. км в българската акватория.

Реално в момента проучвания в морето текат единствено в блока "Хан Аспарух", който се намира на север от "Хан Тервел". Процесът там е в доста по-напреднал етап, включително има направени сондажи. Титуляр е консорциум между TotalEnergies и OMV Petrom, пише "Капитал".

Първите проучвания в региона бяха направени още в периода 2002 - 2008 г. от компанията "Винтидж Петролеум Интернешънъл", но до сондиране така и не се стигна, припомня "Инвестор".  

На запад от "Хан Тервел" пък се намира "Хан Кубрат" (с предишно име "Силистар"), където през 2015 г. Shell получи правото правото да търси въглеводороди, но без успех. 

Имаме достатъчно основание за реален проучвателен сондаж в поне едно от находищата на газ в българската акватория на Черно море. То е за 5 млрд. кубични метра годишно. Това заяви пред bTV енергийният министър Румен Радев.

Сега на потенциалните кандидати за „Блок 1-26 Хан Тервел“  се предлага разрешение за търсене и проучване за срок от 5 години, с право на три удължения от по две години. Работната програма минимум трябва да предвижда провеждане на 3D сеизмични изследвания, изготвяне на геоложки модел с цел оконтуряване на перспективни обекти за сондиране, оценка на петролния потенциал и евентуално прокарване на един търсещ сондаж.

Депозитът за участие в конкурса е 15 хил. лв. От потенциалните участници се изисква да са реализирали не по-малко от 150 млн. евро нетни приходи от продажби общо за последните три финансови години. Те трябва да разполагат със софтуер за анализ на събраните сеизмични данни, както и с необходимите експерти. 

Предложенията на кандидатите ще бъдат оценявани въз основа на работните програми, средствата за опазване на околната среда и предлаганите бонуси.

Ключови думи:

нефт, газ, блок Хан Тервел

Още по темата