Quantcast
Нова наредба: Водата в сиренето не може да е над 60% | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Нова наредба: Водата в сиренето не може да е над 60%

1 175
 Илияна Кирилова

След дълги години на влошаване на качеството на българското саламурено сирене Министерството на земеделието и храните най-сетне видя очевидното и реши да сложи ред. Ако продуктът съдържа повече от 60% вода, той не може да се нарича сирене и мястото му е при храните имитации, гласи проект на наредба, публикуват за сайта на агроведомството за обществено обсъждане. Ако в изделието има повече от 20% сухо мляко, това също го праща на един рафт със стоките ментета, пише още в документа.

За отбелязване е, че в мотивите си министерството на Десислава Танева се опира до голяма спепен на работата на Асоциация "Активни потребители". Това е малка неправителствена организация, която с много хъс и постоянство "отваря" очите на българските потребители чрез своите изследвания на различни храни. Именно "Активни потребители" от години алармират, че на пазара е пълно с най-различни фалшификации на сирене - продукти, в които прясното сурово мляко е подменено със сухо, маслеността идва от растително (палмово) масло, а водното съдържание достига 60 и дори 70%.

 

Заложените в проектонаредбата до 60% съдържание на вода са компромис - в някогашния държавен стандарт (БДС) за краве саламурено сирене летвата бе поставена на 54 на сто. Въпросните изделия със странен състав ще могат да се продават в магазините, само на специално отделените и обозначени стелажи, където се предлагат и други храни имитации, посочват от агроминистерството. Стоката трябва да е опакована от производителя, а на етикета не може да пише "сирене".  

 

ПОСОКИ

В мотивите към проектонаредбата се посочна печалната тенденция, установена от "Активни потребители" в поредицата им пазарни проучвания -. през 2005 в нито една марка сирене от изследваните проби не е установено наличие на вода над 62%, през 2008 г. "мокрите" сирена е 4,8, а през 2011 те вече са 42%. Това е черен рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика, коментираха от асоциацията. Все пак в следващите години - вероятно и заради растящото внимание към темата и по-високата информираност на хората, има известно свиване на оводнените продукти - през 2016 г. например те са "само"  27,8% от всички тествани марки сирене.

 

 

Ключови думи:

краве сирене, наредба
22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Доставчикът на пица вече ще носи и здравна книжка със себе си

14.10.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

1557 14
София пише нови правила за прием в детска градина
Адвокатите искат драстично увеличение на хонорарите си

16.06.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3536 29

Коментари

Гого

А ако слушате, догодина и вода ще сложат в басейна!

И Месо в кренвиршите.

И Мляко в млечните продукти!!!!!!

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Пак половинчати работи. За да се угоди на Зоров и бандата мандраджии- разбойници . Защо не се спази БДС ????
Epikur

 

  Преди десетина дни си купих пакет сирене "Олимпус" от Кауфланд. Беше на промоция, въпреки това то не е съвсем евтино и го мисля за качествено. Не го поставих веднага в хладилник, защото трябваше да пътуваме с кола. След два-три часа сиренето  се позатопли и видях, че поне1/4 от пакета се състоеше от събрала се на дъното течност(вероятно вода). Може и повече да беше, а си давам сметка, че в останалата твърда част, също има вода. Това са лични наблюдения, просто ги споделям тук.

Светозар

"През 1999 закупихме и реновирахме производствена фабрика в Румъния; по-късно, през 2000, открихме нова фабрика за производство на сирене в България (Сливен). През 2005 влязохме на пазара за натурални сокове, а през 2007 организирахме наша собствена дистрибуторска мрежа в Румъния и България. През 2008 придобихме Родопи Милк Индъстри (Гърция, Ксанти)."

Много е вероятно продуктите на тази фирма да са произведени в Румъния или Гърция. Пише го на етикета с малки букви.

А "Калиакра" е 100% румънско олио.

аман бе

"...А "Калиакра" е 100% румънско олио."

По едно време (преди повече от 10 години май) се приказваше, че се преместили към Маджарско. И не само олиото, а и всичко останало (маргарин и т.н.)

paragraph39

Ч.Ч.Ч./ Чисти, честни Частници/!!!

И демократични и ЕТАЦки, при това!

ПФУ!

dembik

За соросоидните непеошници нищо не казваш.

Дан Колов

Пак го избивате на комунизъм - на Запад дето ви бягат децата, такова сирене няма. На Изток има..ама там никой не ходи. Та сиренето затова е такова...

Моите5стотинки

Много си прав Кауфланд-Запад предлага качественни храни защото глобите там не са детски а Кауфланд-Изток в същата упаковка ръга вода и вдига цената защото власт имащите няма да го глобят да не си развалим партерските отношения...цяло поколение израстна без да знае какво е качественна храна, няма в магазините пък и не пишат в учебниците за нея...

Пряко
снимка на Пряко

Контрол-от човек,може и списвач-колко мляко влиза-какво излиза-за мандрите.........За месарите-също!Няма такъв смелчага засега...➕➖❓

Минувача
снимка на Минувача

Водата в пилешкото?

Водата е свинското (без кост!)?

Водата в колбасите?

Водата в каймата?

...

Лекарите съветват да пием не по-малко отот 2.5 л вода.

...

Ще се появи ли сирене във водата?

 

bD

Яжте пармезан тогава.

редник

Качеството трябва да е само едно - по БДС!!!

binich

Няма вече БДС. Иван Костов каза, че не е задължителен и уйде коня в ряката.

Светозар

"Това е черен рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика"

Абе нали некачествените храни идваха от лошата Европа, която иска да ни колонизира и да ни граби?

Пък то родните мандраджии май се оказаха малко айдуци.

mi6osp.

Половинчато решение. 

Рано или късно ще стигнат до: Водата в сиренето не може да бъде над 100%.

 

mi6osp.

Впрочем, кило домашно сирене, за своя душа, без сухо мляко и без тебешир, се прави от 4 (четири! ) литра издоено краве мляко. 

Кило качествено краве сирене в магазина, е произведено от 7 литра. 

 

Моите5стотинки

сиренето е неразтворимо във вода освен да пълнят в шуплите...

Светозар

"Високото водно съдържание на този вид продукти, около 65 процента, се постига чрез спестяване на някои стъпки от технологията  при обработката и пресоването на сирената, което води до това да консумираме повече вода вместо сирене."

tatyana1

Като ходя на пазара, купувам сирене от една малка селска мандра, продават само наливно пр. мляко от хладилен автомат и сирене. Момчето ми разправяше как първия път направили сирене под ръководството на технолог. Втория път го направили без него и се обадили да се похвалят. Човекът казал:"А, то като е от мляко, винаги става" .

Вие ми кажете от какво правят другото сирене

аман бе

Навремето имаше един винпромски лаф: "Като няма лозе, има технолози." Та и с останалите хранителни продукти (и напитки) явно е така. 😁

Скрудж

Има много качествени продукти, но на съответните цени. Не може да искаш да има месо в колбас за под 10 лева килото, както и сирене за 8-9 лева не е сирене. Купете си "Президент" и ще останете доволни☺️

Влез или се регистрирай за да коментираш