Quantcast

Медия без
политическа реклама

Никой не иска да вземе спирките в София на концесия

03 Авг. 2020
Илияна Кирилова

 

Няма желаещи да поемат концесията на спирките на градския транспорт в София, обяви столичният зам.-кмет по транспорта Кристиян Кръстев пред БНТ. Процедура още не е обявена, но според Кръстев интерес има само към най-оживените и натоварени точки като хотел "Плиска" и НДК. Фирми се интересували от тези спирки заради възможостите да печелят от реклама и дребна търговия. 

"Въпрос на принципно решение е дали да се стартира процедура, за която има решение на СОС, но към нея няма интерес, или да се доработи, за да може да се направи работеща и все пак част от спирките да бъдат дадени. Трети вариант е Центърът за градска мобилност да се занимава с тях. Тук обаче опираме до маркетинг и използване на рекламните площи. Търсенето и намирането на най-добрия вариант за управление на спирките трябва да бъде в интерес на гражданите, а именно - да имаме добра надежда спиркова инфраструктура и същевременно да имаме приходи от реклама и постоянна поддръжка", коментира Кръстев.

Въпреки че има отдавнашно принципно решение на Столичния общински съвет за търсене на концесионер, процедура  така и не е обявена. През 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова настоя спирките да се поддържат от общината, а не от частен оператор. После обаче възложи на новия си заместник по транспортните въпроси да прецени коя е най-добрата форма на стопанисване. 

 

Зам.-председателят на ресорната общинска комисия Зафир Зарков потвърди, че няма интерес към концесията, като според него това се дължи на коронакризата, довела до спад на пътниците в градския транспорт.

"Целта на концесията е чрез публично-частно партньорство почти изцяло да бъдат подменени всички спирконавеси. Има известни притеснения относно това какъв ще е интересът, но има решение и предполагам, че в скоро време трябва да се процедира. Ако има интерес към концесията, реализира се по този начин. Ако не, остава във варианта, в който ние трябва да решим този въпрос със средствата на бюджета и ЦГМ", обясни Зарков. Той поясни, че за да е по-привлекателна, концесията е разделена на 4 лота, всеки обхващащ лъч от центъра до крайните квартали.

През септември общинският съвет ще обсъжда нова икономическа рамка на целия градски транспорт, тъй като той е на сериозна загуба заради ковид-кризата. Тогава ще се коментира и въпросът за стопанисването на спирките.

 

Ключови думи:

спирки, концесия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?