facebook
twitter

Икономика

НЕК кани големи и дребни инвеститори за АЕЦ "Белене"

250
Илияна Кирилова
Теменужка Петкова

България започва официално процедурата за АЕЦ "Белене". Националната електрическа компания (НЕК) отправя покана за избор на стратегически инвеститор за изграждането на ядрената централа, съобщиха вчера от Министерството на енергетиката. Бъдещите инвеститори могат да заявят интерес както към миноритарно участие в проекта, така и към закупуване на тока от бъдещата централа.

Целта на поканата е да предостави определена информация на страните, които искат да заявят участие в процедурата, поясниха от министерството. Срокът за подаване на заявления е 90 дни. Очаква се при реален интерес процедурата да приключи до 12 месеца.

България ще участва в планираната нова проектна компания с апортна вноска на активите, в това число и с лицензирана площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта. НЕК си запазва правото на блокираща квота при вземането на определени решения от общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.

Изрични условия са необходимите пари за проекта да не надвишават 10 млрд. евро и въвеждането в експлоатация да стане за десет години. Направените досега инвестиции в проекта от НЕК се изчисляват на над 3 млрд. лв. Според интереса на потенциалните стратегически инвеститори и предложеното от тях финансиране ще се отдели дял за такъв акционер, а остатъкът ще бъде разпределен между евентуални миноритарни акционери.

 

ИДАТ ЛИ

Към момента интерес към АЕЦ "Белене" е заявяван от няколко компании, сред които Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидроатомна енергийна корпорация. А някои от потенциалните кандидати са склонни да участват, но само с доставка на част от оборудването. Китайците вече на няколко пъти заявиха, че искат държавни гаранции. Интерес имали и от "Фраматом", както и от "Дженерал Електрик", съобщава периодично енергийният министър Теменужка Петкова. От руската "Росатом" също на няколко пъти заявиха, че ще подкрепят проекта, а през миналата седмица интересът бе потвърден и от руския премиер Дмитрий Медведев при посещението му в България. Не е ясно дали руснаците са склонни да участват при предлагания модел, който изключва държавни гаранции. През 2018 г. ресорният министър Теменужка Петкова предложи на индустриалните потребители на ток също да участват в проекта, като си купят акции от централата.

 

БИТКА

Аварията в АЕЦ "Фукушима" ще струва 200 млрд. долара на японския данъкоплатец.  Това е сумата, необходима за борба с пораженията от тежкия инцидент преди осем години. Битката с последствията продължава. Още се търси разтопеното гориво от трите пострадали реактора, а след това още 4 десетилетия ще са нужни за мерки за обезопасяване. АЕЦ "Фукушима" се управлява от частната компания TEPCO  (Tokyo Electric Power Company), която участва в битката с пораженията с 8 млрд. долара.

Все още няма коментари

Още

Москва ще постави "строги изисквания" за АЕЦ "Белене"

19.03.2019

Румяна Гочева

1973 4
Спасяването на ТЕЦ "Марица-изток 2" ще струва нови 600 млн. лв.

15.03.2019

Румяна Гочева

1130 3
"Газпром" може да спре транзита на газ през България догодина

13.03.2019

Румяна Гочева

1304 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×