Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-честата грешка с винетките - шофьорите бъркат буквата О и нула

Тол системата глобила 20 пъти един и същ "нарушител", който е платил пътна такса, но е въвел неточни данни за номера на колата

14 Юни 2022
Илияна Кирилова

Възможно ли е почти цяла година да караш колата си, без да знаеш, че закупената винетка е със сгрешен регистрационен номер на колата и заради това си натрупал над 20 глоби?  Да, ако тол системата, която засича нарушителите, е внедрена в България.

Такава е съдбата на не един собственик на автомобил у нас - заради сгрешена цифра на регистрационния номер, са санкционирани солено, а доскоро наред с това бяха принудени да купуват нова винетка, защото нямаше опция за корекция. Най-фрапантното е, че отговорните за това институции изобщо може да не те информират, че си нередовен шофьор. 

Миналото лято човек се оплака, че е бил глобен 20 пъти, защото камерите на тол системата го снимали като нарушител, а той и не подозирал - никой не го бил уведомил, докато не го спрели на пътя.  

Тази абсурдна ситуация е на път да бъде поправи. При корекция на сгрешена винетка вече ще се връщат и платените компенсаторни такси - това гласят промени в Закона за пътищата, които се гледат днес от комисията по регионална политика в Народното събрание.

Поправките в закона са предложение на омбудсмана Диана Ковачева, чиято институция е залята от жалби на недоволни шофьори.  Хората се оплакват, че поради грешка в изписването на регистрационния номер на автомобила при закупуване на е-винетки, многократно биват регистрирани от камерите на тол системата като нарушители на Закона за движение по пътищата. Водачите на такива моторни превозни средства разбират за това случайно и с голямо закъснение, след наложени голям брой глоби, едва когато са спирани от екипи на БГТОЛ.

Най-драстичният случай е собственик на автомобил с регистрирани 50 нарушения в рамките на три месеца, при което е натрупана глоба от 3500 лв. Така се стига до абсурда, санкциите да надвишат цената на лекия автомобил.

"Ако водачът откаже да плати компенсаторните такси, които го освобождават от административнонаказателна отговорност, предвидената глоба за движение без винетка по платената пътна мрежа за лек автомобил е 300 лв. Логично възниква въпросът - съответства ли санкцията на извършеното нарушение. Очевидно отговорът е не“, коментира омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея сгрешеното изписване на цифри в е-винетка не бива да се приравнява на умишленото шофиране без платена пътна такса. 

Една от най-честите грешки при покупка на винетка е при изписването на буква О вместо цифра 0. При номер например СВ1000АК, грешката СВОООАК е в три символа и се дължи на неволно действие, очевидно няма умисъл.

Друга честа неволна грешка е неизписването на символ от регистрационния номер на автомобил.

Действащата към момента разпоредба гласи: „Промяната в данните на електронната винетка има действие от момента на извършване на корекцията и има срок на валидност до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената". Тя не решава проблемите на гражданите с наложените им компенсаторни такси. На това основание при корекция на е-винетка им се отказва анулиране и връщане на заплатените компенсаторни такси. 

Според омбудсмана при допусната фактическа грешка в изписването на номера, очевидно не е налице вина и следователно не може да бъде налагано административно наказание.

Ковачева предлага наложените глоби в тези случаи да се възстановяват в срок до 5 работни дни по банков път или на каса, като от поправките в закона се възползват и заварените случаи.

Предлага се още уведомяването да става по електронна поща, тъй като при закупуване на е-винетка електронната поща е задължителен реквизит при попълване на данните. Настоява и да се обмисли възможността за уведомяване и чрез SMS, тъй като Агенция „Пътна инфраструктура” е администратор на лични данни.

Още по темата