Медия без
политическа реклама

НАП отчете ръст на данъчните декларации заради отстъпките за деца

04 Май 2022
Илияна Кирилова

Над 82% от декларации за доходите на физическите лица са подадени онлайн през тазгодишната данъчна кампания. Близо 676 000 души са подали декларациите си пред НАП и са платили данък върху доходите на стойност почти 257 млн. лв. до полунощ на 3 май, сочат данните на приходната агенция.

От данъкоплатците декларирали електронно доходите си повече от 70% са се възползвали от предварително попълнените от НАП декларации, достъпни в портала за електронни услуги на агенцията. 

В случай на допуснати неточности в декларираните данни данъкоплатците имат възможност да направят промени, като подадат коригираща декларация до 30 септември 2022 г.

 „Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физическите лица през 2021 г., приключи успешно. Отчитаме завишен брой на подадените декларации, което до голяма степен се дължи на многократно по-високите данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания", съобщи Милена Кръстанова, зам.-изпълнителен директор на НАП.

Миналата година подадените данъчни декларации бяха малко над половин милион, докато тази година са над 670 хиляди.

За първа година родителите имат възможност да ползват многократно по-високи данъчни облекчения за деца. За една дете преференцията е в размер на 4500 лв. (сума за получаване до 450 лв.), 9000 лв. (сума за получаване до 900 лв.) за две и 13 500 лв. (сума за получаване до 1350 лв.) за три и повече деца.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата