Медия без
политическа реклама

МВР и ДАНС ще търсят кой обгазява Перник

След серия от протести екоминистерството обеща да прави "внезапни" проверки на замърсяването в града

Десетки перничани доведоха и децата си на вчерашния пореден протест срещу замърсяването на въздуха в града.
Снимка: БНР
Десетки перничани доведоха и децата си на вчерашния пореден протест срещу замърсяването на въздуха в града.

Вялите опити на държавата да докаже пред Брюксел, че опитва да реши проблема с мръсния въздух, за пореден път катастрофираха. След серия от протести на перничани заради обгазяването на града екоминистерството и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСОВ) обясниха, че не знаят кой трови въздуха на перничани и затова се налага в "разследването" да се включат МВР и ДАНС. Прокуратурата също щяла да помага. 

Вчера в града пристигна ресорният министър Нено Димов, който се срещна с кметицата на миньорския град Вяра Церовска и с протестиращите. "С вас сме имали няколко срещи последните шест-седем месеца. Направили сме 16 проверки, от които 10 внезапни, но не е установено нарушение", обясни Димов пред протестиращите. И обеща внезапни проверки, за да се установи кой замърсява въздуха. Такива щели да бъдат направени и в ТЕЦ "Република" (част от ТЕЦ "Перник"), за да се установи какво точно се гори, каза още министърът, но призна, че "има движение на отпадъци". 

Това е поредният протест на хората срещу силните миризми в града след тези на жители от Гълъбово и Димитровград, които също недоволстват срещу нерегламентираното изгаряне на боклуци в свързваните с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3". Перничани твърдят, че ситуацията се влошава сериозно след 22 часа, а обгазяването идва от ТЕЦ "Република", зад който също се смята, че стои енергийният бос.

В официално писмо до медиите от централата категорично отрекоха да са виновни за среднощните миризми. Но протестиращите казват, че от комините на "Република" вечер се вие кафяв пушек и е признак, че там се гори биомаса. Като доказателство те са направили снимки и са заснели и клипове. Те обаче явно не са достатъчни за министерството и екоинспекцията, за да установят кой е виновникът.

ТЕЦ "Република" няма разрешение да гори отпадъци. Искане за това е подадено в началото на юни - ден преди пожара на 62-ри километър на магистрала "Струма" край Дупница на 13 август. Известно е, че е правено "пробно изгаряне" на боклук в края на м.г. под наблюдението на РИОСВ-Перник.

Регионалната екоинспекция твърди, че за периода от 1 януари до 1 септември не са регистрирани превишения на нормите на серния диоксид, азотния двуокис и въглеродния оксид. Единствено е отчетено превишаване на нормите на фините прахови частици -  20 пъти за полугодието при норма от 35 пъти за цяла година.

Тези данни според протестиращите са цинизъм. "Или апаратурата не им е вярна, или лъха на корупция", обявиха гражданите и се заканиха протестите им да продължат.

 

(БЕЗ)ОТГОВОРНОСТ

Близо месец след пожара, лумнал под моста на магистрала "Струма", пътната агенция и собственикът на сметището взаимно се заплашиха със съд. Ремонтът на съоръжението ще струва 1.8 млн. лв., които държавата щяла да търси от фирмата собственик на сметището - "Феникс Дупница". Пред bTV шефът на АПИ Георги Терзийски заяви, че агенцията се занимава основно с изграждане и ремонт на пътища, а не с отпадъци. Парадоксът е, че сметището е на държавен терен, стопанисван от пътната агенция. Терзийски първо заяви, че под моста вече няма боклуци, а после се разбра, че след спор с фирмата собственик те все пак са били върнати обратно. Те обаче не били стоварени под моста, а на площадка в близост до него. От община Дупница също отрекоха те да се занимават с отпадъците - те били грижа на собственика им и той имал грижата да си извози.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?