Quantcast
МФ пуска юздите за бюджетните разходи | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

МФ пуска юздите за бюджетните разходи

Дефицитът да може да надхвърля 3% от БВП при извънредни обстоятелства, предвиждат промени в Закона за публичните финанси
1 345
 Илияна Кирилова

Бюджетният дефицит да може да надхвърля 3% от БВП при извънредни обстоятелства, предвиждат промени в Закона за публичните финанси, публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство. Така правителството подготвя почвата за по-голямо харчене догодина заради COVID-пандемията. Коронавирусът и разходите по ограничаването на разпространението му вече доведоха до актуализация на бюджета тази година, който от балансиран бе коригиран с 3% дефицит. 

Сега се предлага дефицитът на сектор "Държавно управление", т.е. на правителството, да може да бъде по-висок от сегашния таван от 3% от БВП, а дефицитът по Консолидираната фискална програма (заедно с бюджетите на общините) да се завиши от сегашните  2 на 3%.

Според финансовото министерство това дава по-голяма гъвкавост на националните фискални правила при изработването на бюджета за следващата 2021 г. Освен това се премахвали ограниченията, които биха възпрепятствали усвояването на средства от европейските фондове и програми, в това число и предстоящото реализиране на Плана за възстановяване на Европа. 

С промените в Закона за публичните финанси се създава и възможност неизразходвани средства от министерства и други първостепенни разпоредители с бюджетни средства да бъдат насочени към други приоритетни политики и по-ефективно разходване на ограничения финансов ресурс.

Освен това разходите, които се правят със средства от ЕС, ще се изключват от обхвата за максималния размер на разходите по Консолидираната фискална програма. В момента тези разходи не може да надхвърлят 40 на сто от БВП и с направената промяна няма да се поставя спънка пред усвояването на средства от европейските фондове и програми.

"Разразилата се в световен мащаб пандемия от COVID-19 и последвалата я глобална икономическа стагнация, довела до свиване на икономическата активност и заетостта и отразила се крайно неблагоприятно върху редица сектори от икономиката, поставиха на тежко изпитание фискалните рамки на огромен брой държави, в т.ч. и на България", се посочва в мотивите на законопроекта.

"В тази връзка спазването на фискалните правила, които понастоящем са в сила, се превърна в огромно предизвикателство за почти всяка държава от ЕС, като прогнозите са за значително влошаване както на бюджетните дефицити, така и на нивото на държавния дълг през настоящата година, а също така евентуално и в бъдещ период. По тази причина в рамките на ЕС беше активирана клаузата за дерогация, която позволява по време на извънредни обстоятелства за известен период от време разходите, пряко свързани с последиците от преодоляването на пандемията, да бъдат изключени от обхвата при изчисляването на бюджетния баланс", обясняват от финансовото министерство.

Промените на фискалните правила се налагат и за безпроблемното ползване на средства от Плана за възстановяване на Европа на стойност 750 млрд. евро, е другият основен мотив на законовите промени.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ангел Кунчев: Британският щам ни притеснява, дано се забави

20.01.2021

Обновена

1871 28
Проверяват болницата в Перник по сигнал за починали съпрузи

20.01.2021

1608 27
544 са новите случаи на коронавирус у нас

20.01.2021

1484 5

Коментари

Бонжуар

Бай Киро дерогира жълтици за джипката Му. Следва куче влачи рейс и фъргане на пачки като за последно...

Кво стана с "излишъка" от преди два месеца? Как се одумква билка и половина при "повишена събираемост"?💰💰💰

чевермехайвер

Путин и Лукашенко да идват при Баце , да им покаже как се бърка бетон марка  500 . Докато изхарчи 30-те млрд на Урсула ,приемем ли еврото се освобождават едни към 50 млрд ,които кътаме от седемте гладни години .Накрая ще ни моли да го пуснем , но нанай Баце😂

sega_reader

Цитираните двама нямат нищо общо с банкянския мошеник.

чевермехайвер

Възможно е Баце да ги мине по години в управление с този ЕС 😉

AliBabah

Всеки месец излишъци, постоянни хвалби, че се справяме най-добре в Европа и не пипаме резервите, през месец-2 по милиард в бюджета от контрабанда и изведнъж "а, кой ми се изходи в гащите?".

Този филм за коя поред година го пуска Боко?

Льо Клер

 

- Абе Анани, какво е това смешно нещо - дерогация?

- Да правиш каквото си искаш, г-н Борисов!

- Хубаво нещо, Анани! Трябва аз да съм го измислил. Ха, ха, ха!

Sergey Dimitrov

Баце си знае как да управлява -  с чужди пари.

Когато Орешарски реши, че трябва заем ( 1 милиард лева) Баце веднага скочи "и внуците ни ще плащат тези заеми", а когато взе властта всяка година теглим нов заем с все по-големи стойности. Първо 3, после 16 и т.н. милиарди. И кво стана с внуците??? А Баце???

След мен и потоп, това е стила на ГЕРБ.

Интервал

Гледам, че в последно време никой не пита кой има изгода от Цовит-театрото. Що така?

Интервал

Диагнозий, парите от заеми води ли се за имане на пари? За един приятел питам.
Ако изтеглят достатъчно заеми и доста излишък може да се заформи. 😂
Не се спря тоя Орешарски!

Интервал

Що "ще"? И сега ще се радвам да попадна на него. Само заради Н18 и още няколко дивотии бих се огледал за най-близката по-мащабна тачка, та да му оправя овала на фейса. Въпреки, че и той си е обикновена бездарна пионка. Поредната по списъка на касиерското министерство.

Влез или се регистрирай за да коментираш