Медия без
политическа реклама

Малките бензиностанции държат цените с 20 ст. по-ниски

04 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

Малките бензиностанции продължават да продават значително по-евтино от големите вериги, като литър бензин А95 струва около 1.65 - 1.68 лв. за литър, отчете Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. "Големите вериги са свикнали на високи цени, поддържат ги с 20 стотинки отгоре. Това е техен стандарт и никога няма да ги намалят", коментира Симо Симов, зам.-председател на организацията. 

Според изчисленията на асоциацията цените на бензина в момента са с почти 19% по-ниски в сравнение с октомври 2019 г., а при дизела намалението е с около 21%.

"Стойността на петрола на световните пазари се задържа стабилна и няма големи аномалии. Драстични промени не се очакват до края на годината. Пазарът ще остане стабилен, което е добре за икономиката. Консумацията на горива в световен мащаб не се покачва. Най-големите потребители са транспортът и туризмът, които са най-засегнати от кризата и работят изключително ограничено", обясни Симо Симов.  

 

ПОСОКИ

Котировките на петрола на международните пазари се понижиха с повече от 3% вчера поради опасения, че ограниченията  заради Covid-19 в цяла Европа ще отслабят търсенето на гориво. В същото време търговците се подготвят за възможни сътресения на цените на горивата в световен мащаб и заради президентските избори в САЩ.  

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия намалиха добива с около 7,7 млн. барела на ден, за да подкрепят цените на горивата. Организацията ще обсъди ситуацията на среща на 30 ноември и 1 декември и вероятно ще вземе решение за забавяне на планираното увеличение на производството с 2 млн. барела на ден през януари. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата