facebook
twitter

Икономика

Ловците обявиха мерките на БАБХ срещу чумата за "шизофренни"

1443
Pixabay
Ловците заявяват, че биха могли да намалят популацията на дива свиня с до 70%.

Някои от мерките, които предписва Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за предотвратяване на разпространението на африканската чума по свинете, са неадекватни и срещат сериозен отпор. Инициативният комитет за защита на правата на българските ловци поиска вчера да отпадне забраната за лов на глигани в районите с доказани огнища на заразата. В разгара на кризата бе наложена забрана за влизане в горите на ловци, гъбари, билкари в широк периметър около всяко потвърдено огнище на болестта. Парадоксът е, че тези ограничения не позволяват и да бъде намален драстично броят на дивите свине, каквато е целта, поставена от БАБХ пред ловците.

„Аз съм убеден, че тези хора (в БАБХ - б.р.) разбират много добре проблема с африканската чума и знаят как да противодействат на разпространението ѝ в „задните дворове“ и в големите стопанства. Но смятаме, че те не са наясно с начините на ловуване и как може да се ограничи популацията на дива свиня от ловците. Затова и предлагаме алтернатива на техните предложения с една-единствена цел - да помогнем“, заяви Евгени Абаджиев от комитета вчера пред БНР. Според него намаляването на популацията може да стане, ако паднат всички забрани за ловуване и се открие и удължи ловният сезон, за да може да има ефективен лов с кучета. По този начин смятаме, че на 70% бихме намалили популацията, каквито са изискванията, допълни той.

БАБХ въведе допълнителни стимули за ловците, като обяви парични награди за отстреляна диво прасе - 150 лв. за районите с африканска чума и 50 лв. за райони, където няма зараза. Освен това има и възнаграждения за намерена мъртва свиня. Абаджиев обаче заяви, че ловците нямат никакъв интерес да съобщават на властите за намерени мъртви диви прасета, тъй като тогава в дадения район ще бъде прекратен ловът. „БАБХ казва: „Отстрелвайте глигани и ще бъде решен проблемът с АЧС“, а в същото време забранява лова. И това ако не е някаква форма на шизофрения, аз не разбирам“ възмути се Абаджиев.

Все още няма коментари

Още

Само 14 екипа от БАБХ проверяват за платените суми за чумата по свинете

17.09.2019

Алиса Иванова

221
МЗ наложило ликвидиране на свинете и в зони без чума

11.09.2019

Алиса Иванова

1506 4
Я елате, пиленца, в зайчарника!

20.08.2019

1086

Влез или се регистрирай за да коментираш

×