facebook
twitter

Икономика

КЗП ще сравнява качеството на алкохола и макароните у нас и в Германия

140
Илияна Кирилова
Резултатите от тестовете на храните ще станат ясни през есента. Но и тогава вероятно конкретни марки няма да бъдат оповестени.

Ново проучване за това има ли разминаване между храните, които ядем, и тези, които консумират в част от страните от ЕС, започват Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите. Със 180 000 евро от Програмата на ЕС за потребителите ще се сравняват седем продукта - алкохол, макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин, подправки и консерви, където попадат и детските храни.

Пробите ще бъдат купени от няколко държави - Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария, съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Според него двойният стандарт при храните трябва да бъде обявен за нелоялна търговска практика и да бъде санкциониран. По думите му това ще стане с въвеждането на директива от 1 януари 2020 г.

Той подчерта, че до момента са направени само два теста на храни и не може да каже в кои сектори на пазара може да има проблем. Последният анализ бе представен миналата година и показа, че двойният стандарт води до разлики в етикетите на 25% от тестваните продукти. Тогава бяха взети 106 проби от 53 храни и напитки, предлагани от една и съща търговска марка в България и в Германия, Австрия, Италия и Чехия. Млечен шоколад с по-малко какао и по-ниска масленост, различен цвят на сиренето и моцарелата и безалкохолните напитки в чужбина и у нас, са само част от засечените разминавания.

 

КРИТЕРИИ

Страните за проверката са избрани по различни критерии като близост на пазарите и сходна структура. Храните ще бъдат купени от две търговски вериги, които имат свои магазини във всяка една от тези страни, а тестването им ще става в акредитирани лаборатории, стана ясно от думите на шефа на КЗП Димитър Маргаритов.

Все още няма коментари

Още

Забранени кренвирши и безалкохолни пак са засечени в училищата
11 институции ще могат да разследват за нарушаване на правата на потребителите

09.09.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

599 2
Съдии видяха лични атаки и двоен стандарт в случая "Полфрийман"

Влез или се регистрирай за да коментираш

×