Медия без
политическа реклама

Кметове предупредиха за дървени ваканции заради липсата на бюджет

Общините искат да им се разреши да харчат повече от 1/12 част през зимата

27 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Един от най-тежките проблеми за общините е как ще се отопляват училища, болници и други сгради през зимата, след очертаващата се липса на нов бюджет с разписани по-големи разходи за издръжка. "Има риск от дървени ваканции през зимата", заяви пред БНР кметът на Троян Донка Михайлова, която е и зам.-председател на Националното сдружение на общините. 

Тя обясни, че в някои общини се обмисля събирането на учениците от две училища в едно и учене на две смени, за да се пести от отопление. "Специално в Троян в средата на лятото уточнихме, че всички училища трябва да се заредят с гориво до Нова година", каза тя и допусна, че след това ще е трудно с орязаните разходи да се осигури отоплението.

"При удължаването на действието на бюджета за 2022 г. на практика през януари ние ще разполагаме с 1/12 част от бюджета през 2021 г., защото в началото на миналата година също нямаше гласуван нов бюджет", уточни Михайлова. Така кметовете ще разполагат със средствата от преди две години, но при много по-високи цени на стоките и услугите. "В домашния социален патронаж например ще имаме същите средства като през 2021 г. при съвсем други цени", посочи Михайлова.

В петък сдружението на общините има среща с финансовия министър Росица Велкова и нейния екип, за да обсъдят бюджетите за новата година. От сдружението ще настояват за  промени в Закона за публичните финанси, който да свали изискването за 1/12 разходване на средства, докато няма нов бюджет.

"Ще очакваме МФ да бъде наш съмишленик при внасянето на такъв текст. Вече имаме подготвени текстове", уточни Донка Михайлова.

Кметовете искат още да бъде разписано правомощие общинските съвети да определят размера на местните бюджети за времето, когато държавата е без бюджет. Това би премахнало риска от санкции за кметовете.

Друг проблем се очертава при конструирането на капиталовата програма на общините. "В нея трябва да запишем конкретни обекти, но цените за изграждане са доста по-различни от тези миналата година, каза още Донка Михайлова.

По думите й МФ е представило на общините разчети за капиталови трансфери, но те били по-ниски от актуализираните размери в  бюджет 2022 г. "Това означава значително по-ниски инвестиционни разходи от тези през настоящата година при значително по-високи цени", допълни кметът на Троян.

Кметовете са недоволни и от замразените заплати в общинската администрация. Въпреки увеличението им в средата на 2022 г., те остават по-ниски от средните за публичния сектор, заради което и отлив на персонал.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата