facebook
twitter

Икономика

КФН се разбърза за проверката на "Еврохолд"

233
 Снимка: Еврохолд

Комисията за финансов надзор (КФН) работи усилено по проверката на "Еврохолд", след като дружеството обяви миналия четвъртък, че купува активите на ЧЕЗ в България. "Надзорът продължава работата си по четири проверки на дейността на "Еврохолд България" и на дейността на три застрахователни дружества от групата на холдинга. Проверяват се финансовото състояние и капацитетът на дружествата с оглед на бъдещи придобивания", съобщават още от КФН.

Становището на надзора за финансовото състояние на "Еврохолд" е от изключителна значимост с оглед на факта, че освен опит в сектора от него ще се очаква и сериозен финансов ресурс - от една страна за заплащането на инвестицията по изкупуването и от друга - за поддържането на адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор.

До края на седмицата КФН ще изпрати данните, с които разполага, на Главна прокуратурата и ДАНС "с цел информираност и обективност". При окончателно приключване на проверките в законоустановения срок отговорните институции ще получат резултатите от тях заедно с наличните факти и заключения.

Вероятно  в "съкратени срокове" ще работят и от Комисията за защита на конкуренцията, която също ще трябва да се произнесе по сделката.

Преди по-малко от седмица групата "Еврохолд" обяви, че официално купува всички активи на ЧЕЗ в България за 335 млн. евро. След серия от скандали от надпреварата за ЕРП-то отпаднаха "Инерком" и "Индия пауър". Сделката ще бъде финансирана със собствен и заемен капитал от две инвестиционни банки "с богат опит".

Ключови думи:

ток, ЧЕЗ, Еврохолд, КФН, КЗК
Все още няма коментари

Още

Седмица отне на КЗК да влезе в щаба на петролната асоциация

27.05.2020

Обновена

582 2
КЗК и полицаи запечатаха щаба на фирмите от едрия петролен бизнес

20.05.2020

4955 20
Сметката за ток може да се разсрочи

08.05.2020

158

Влез или се регистрирай за да коментираш

×