Медия без
политическа реклама

Кабинетът отпусна 6 млн. лв. за повишаване на заплатите в НСИ

06 Март 2024
Илияна Кирилова

Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи за персонал по бюджета на Националния статистически институт (НСИ) за 2024 г. в размер на 6 083 300 лв.

Служителите на НСИ многократно излизаха на протести през миналата година с искане за по-добро заплащане. На фона на повишенията на възнагражденията в държавната администрация през последните години НСИ остана с едни от най-ниските заплати.

Одобрената днес сума е двойно по-ниска от исканите 12 млн. лв. на протестите през есента. Тогава работещите в НСИ призоваха финансовия министър да предвиди 50% ръст на възнагражденията им при изработването на бюджета на държавата. Увеличение обаче не беше предвидено. Сега правителството взима решение допълнителните пари за персонал да се осигуряват след преструктуриране на дейностите в НСИ.

Допълнителните разходи ще се насочат към дейностите в областта „Безпристрастна, обективна, навременна и точна информация за състоянието на Република България“, става ясно от правителственото прессъобщение.

"Сегашната мярка за повишаване на финансовата обезпеченост на НСИ е част и от поетия ангажимент от правителството на Република България във връзка с осигуряване на доверие в статистиката", се казва още в съобщението.

От правителството отчитат, че през последните години обемът и изискванията към качеството на статистическите изследвания нарастват, широко навлизат информационните системи, а класическите статистически методи отстъпват място на интердисциплинарните. Това е свързано с недостиг на експерти статистици. "Настоящото увеличение на разходите за персонал ще допринесе за доближаване на средната работна заплата в НСИ до средната за държавната администрация, което ще даде възможност да бъдат привлечени специалисти, които ще спомогнат НСИ да продължи да произвежда обективна и качествена статистическа информация в полза на обществото", гласи прессъобщението.

Ключови думи:

НСИ, заплати

Още по темата