Медия без
политическа реклама

Кабинетът бори спекулата само в 30% от пазара

Търговските вериги държат само една трета от продажбите на хранителни стоки, показва проучване на ИПИ

17 Март 2023
Илияна Кирилова

Големите търговски вериги, които са обект на засилени проверки от служебния кабинет заради високите цени, реализират само 30% от продажбите на храни в страната. Това показва проучване на Института за пазарна политика (ИПИ), направено на базата на информация за общите продажби на дребно по групи стоки в страната съпоставена с продажбите от големите предприятия с над 250 души персонал. 

Според проучването преобладаващата търговия с хранителни стоки се реализира в останалите видове магазини, пазари, преки продажби и др. и за потребителите има голямо разнообразие и възможност за избор. Затова изглежда странно целият дебат за цените и търговските практики в продажбите на различни храни да се фокусира почти изцяло върху веригите, посочват от ИПИ. 

Данните на проучването са за 2021 г., когато големите търговски вериги са реализирали продажби на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия за 5,5 млрд. лв. на фона на общо продажби на дребно от близо 21 млрд. лв. Пазарният дял на големите предприятия в продажбите на дребно варира по групи стоки, като средно при храните и напитките (без тютюневите изделия) е около 30%. По-нисък е делът на големите предприятия единствено в продажбите на дребно на хляб и хлебни изделия (под 20%), докато при месото и месните продукти, рибата и рибните продукти, както и млякото, млечните продукти и яйцата, делът на големите предприятия е от порядъка на 30-35% от всички продажби на дребно. При плодовете и зеленчуците делът на големите предприятия в продажбите е съответно 37% и 28%. Най-висок дял имат големите предприятия в продажбата на захар, захарни изделия и шоколад – над 40% от продажбите на дребно.

При напитките картината е сходна. В големите предприятия се реализират над 30% от продажбите на безалкохолни напитки и около 35% от продажбите в групите кафе, чай и какао, вино и бира. При спиртните напитки делът е малко под 30%, а единствено при тютюневите изделия делът на големите предприятия е чувствително по-нисък – под 15% от всички продажби на дребно.През 2021 г. продажбите на дребно на нехранителни стоки, без автомобилите и горивата, от големите предприятия (над 250 заети) достигат 5,9 млрд. лв., което е близо 28% от всички продажби на дребно на нехранителни стоки. При стоките за домакинството, инструментите, материалите за текущ ремонт на жилището делът на големите предприятия е от порядъка на 28-29% от всички продажби на дребно. При мебелите, обзавеждането и осветителните тела този дял е 38%, а при домакинските уреди достига над 50%. При облеклата и обувките делът на търговските вериги в продажбите е средно 32%, но този дял е значително по-висок при облеклата (40%) и по-нисък при обувките (11%).

При техниката и стоките за свободното време се наблюдава значително висок дял на продажбите на големите предприятия. При игрите и играчките и стоките за спорт големите предприятия имат дял от около 40%, а при принадлежностите за лична хигиена и козметика делът на големите предприятия достига 47%. При съобщителната и радио- и телевизионната техника делът на големите предприятия е над 70%, докато в оптиката и фото принадлежностите е под 5%. По нисък е делът на големите предприятия в продажбите на дребно на компютърна техника – около 15%, както и в продажбите на канцеларски стоки, книги, вестници и списания – около 25% от продажбите на дребно се реализират от големите предприятия.

Важно е да се отчете изключително ниският дял на големите предприятия в продажбите на фармацевтични стоки – едва 1-2% от всички продажби на дребно. Причината за това е специфичната регулация на аптеките, която ограничава явното обединение в големи вериги и от гледна точка на статистиката оперират множество малки предприятия, обединяващи до едва няколко аптеки, макар де факто те да работят като една цяла верига.

Ако изключим фармацевтичните продукти, както и автомобилите и горивата, делът на големите предприятия в продажбите на дребно на нехранителни стоки достига около 32-33% от всички продажби на дребно.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата