Quantcast

Медия без
политическа реклама

Испания ще дава по 150 хил. евро на фирми с 4-дневна работна седмица

13 Дек. 2022

Министерството на промишлеността и търговията в Испания планира да отпуска до 150 000 евро на малки и средни предприятия, които въведат четиридневна работна седмица, без да намаляват заплатите на служителите, предаде БНР. Това става ясно от плана на пилотния проект за намаляване на работното време. Той е следствие на споразумение между правителството и политическата партия "Повече държава" (Más País) в замяна на подкрепа на държавния бюджет. Той е на стойност 10 милиона евро и ще обхване около 70 малки и средни предприятия, които се задължават да въведат 4-дневна работна седмица поне за две години.

Кабинетът на Педро Санчес го изпрати за обществено обсъждане и се очаква тази седмица да бъде приет, а от юни следващата година да влезе в сила.

Целта му е да подобри производителността, равновесието между професионалния и личния живот, равните възможности и физическото и психическото здраве на работниците. От компаниите се очаква да обучат служителите си и да направят организационни промени, за да гарантират ефективност, която да компенсира по-високите разходи за заплати.

В подкрепа на това правителството ще предостави временна пряка помощ за разходите, поети от компанията. Според поддръжниците на проекта първите държави в света, които минаха на четиридневна работна седмица са показали добри резултати както за служителите, така и за предприемачите. Като пример се дава Великобритания, където 86% от близо 70-те компании, въвели намалена работна седмица, са доволни от намаляването на работната седмица.

Още по темата