Медия без
политическа реклама

Инфлацията през септември надхвърли 18%

17 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Годишният темп на нарастване на потребителските цени в България удари пореден рекорд - през септември ръстът е 18.7%, спрямо 17.7% предходния месец.

Инфлацията се вдига 19-и пореден месец у нас, но от март тази година тя расте с ускорени темпове. За септември е отбелязана най-високата й стойност на годишна база от 1998 г., когато страната ни преживя период на хиперинфлация.

Само през септември спрямо август потребителските цени са се повишили с 1,2%, след като месец по-рано те също се повишиха с 1.2%. 

Традиционно през септември най-силно е увеличението на цените на стоките за образование - с 5.4%. Издръжката на жилищата, водата, електроенергията, газът и други горива са поскъпнали общо с 4.2%, а хранителни продукти и безалкохолни напитки - с 2.3%. Намаление на цените е регистрирано в групите развлечения и култура - с 4.6%, транспорта - с 2.9% и съобщения - с 1.8%.

Сред храните най-силно през септември са се увеличили цените на пресни зеленчуци като зелен фасул, тиквички и патладжани - с 8.2%, домати - със 7%, краставици и чесън - с над 4%, а зелето с над 3%. Яйцата са поскъпнали с 6.5%, макаронените изделия - с 5.3%, свинското месо - с 4.8%, бялото саламурено сирене - с 4.5%. Прясното и киселото мляко е повишило цената си с над 2%.

От нехранителните стоки най-много поскъпват енергийни стоки като метан - с 18.3%, централно газоснабдяване - с 16.7%, пелети - с 12.7%, дърва за отопление - с 12.2%, въглища - с 6.8%. Цените на учебниците са нараснали с 5.1%, на вестници - с 4.8%. Обклолото е покъпнало с 2.5%. С близо 2% са се увеличили цените на пътническия автомобилен транспорт. Между 1.5 и 1% растат цените на ресторанти и кафенета, бръснаро-фризьорски услуги, поддръжка и ремонт на автомобили, автомобилни застраховки, препарати за почистване и поддържане на дома.

Представители на служебния кабинет, както и икономисти посочиха тези дни, че пикът на инфлацията ще бъде преминат след септември, тъй като цените на енергийните суровини - нефт и природен газ, падат, което ще се отрази и на потребителсктите стоки. Според есенната прогноза на БНБ инфлацията ще падне до 14.9% в края на годината.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата