Медия без
политическа реклама

ГЕРБ - Пловдив все така защитава интересите на Георги Гергов

Въпреки сближаването на национално ниво, съветниците на Борисов не приеха идея на ДБ за Панаира

08 Юни 2023
Старото приятелство ръжда не хваща.
Снимка: Архив
Старото приятелство ръжда не хваща.

Сближаването на "градската десница" и ГЕРБ на национално ниво не доведе до взаимодействие в Пловдив по отношение на бизнесмена Георги Гергов и Международното изложение. Днес на заседание на общинския съвет ДБ предложи решение, което би могло да осуети увеличаващото се влияние на почетния консул на Русия в панаирното дружество, или поне да вкара в него община Пловдив като собственик - за да защитава тя интересите си. ГЕРБ обаче се противопостави.  

Идеята на ДБ бе Пловдив да предложи на Варна замяна на акции. Пловдив взема варненския дял от Панаира, насреща предоставя собственост в "Пълдин туринвест" - дружеството, в което морският град апортира панаирните си акции, което пък доведе до повече проценти на Гергов в Изложението. Всичко това означава Варна да се откаже от апорта, но да вземе два пъти повече акции в "Пълдин туринвест"; Пловдив пък за първи път да придобие собственост в (уж) Пловдивския панаир (виж илюстрацията в края на текста - б.а.). "Така печелят и двете общини", аргументира се Веселина Александрова от ДБ. Но първо групата на „Автентична лява БСП“ (под контрола на Гергов, отцепени от БСП) възропта, после и ГЕРБ. Мотивът им бе, че всичко, каквото е трябвало да се направи за Панаира, е направено, а ДБ си правят пиар. 30 съветници не допуснаха точката да влезе в дневния ред.

 

ПРАВЕН АНАЛИЗ

Междувременно по казуса "Гергов и Панаир" се случиха още две действия. Апелативният съд в Пловдив остави без разглеждане жалбата на Агенцията по вписванията срещу първоинстанционния отказ да бъде отменено като незаконосъобразено увеличението на капитала на "Пълдин туринвест". Съдебните решения са в интерес на Гергов. Те пък бяха повод новият министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов да разпореди пълен правен анализ на възможните действия от ведомството му в защита на държавния интерес. Така министърът изпревари евентуално решение на Народното събрание, което да го натовари със същото - точката е планирана за утре в дневния ред на парламента. Предстои да се разбере дали ГЕРБ и ПП-ДБ ще покажат там единомислие, или нещата ще бъдат същите като в Пловдив. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?