Медия без
политическа реклама

ГЕРБ - Пловдив все така защитава интересите на Георги Гергов

Въпреки сближаването на национално ниво, съветниците на Борисов не приеха идея на ДБ за Панаира

08 Юни 2023
Снимка: Архив
Старото приятелство ръжда не хваща.

Сближаването на "градската десница" и ГЕРБ на национално ниво не доведе до взаимодействие в Пловдив по отношение на бизнесмена Георги Гергов и Международното изложение. Днес на заседание на общинския съвет ДБ предложи решение, което би могло да осуети увеличаващото се влияние на почетния консул на Русия в панаирното дружество, или поне да вкара в него община Пловдив като собственик - за да защитава тя интересите си. ГЕРБ обаче се противопостави.  

Идеята на ДБ бе Пловдив да предложи на Варна замяна на акции. Пловдив взема варненския дял от Панаира, насреща предоставя собственост в "Пълдин туринвест" - дружеството, в което морският град апортира панаирните си акции, което пък доведе до повече проценти на Гергов в Изложението. Всичко това означава Варна да се откаже от апорта, но да вземе два пъти повече акции в "Пълдин туринвест"; Пловдив пък за първи път да придобие собственост в (уж) Пловдивския панаир (виж илюстрацията в края на текста - б.а.). "Така печелят и двете общини", аргументира се Веселина Александрова от ДБ. Но първо групата на „Автентична лява БСП“ (под контрола на Гергов, отцепени от БСП) възропта, после и ГЕРБ. Мотивът им бе, че всичко, каквото е трябвало да се направи за Панаира, е направено, а ДБ си правят пиар. 30 съветници не допуснаха точката да влезе в дневния ред.

 

ПРАВЕН АНАЛИЗ

Междувременно по казуса "Гергов и Панаир" се случиха още две действия. Апелативният съд в Пловдив остави без разглеждане жалбата на Агенцията по вписванията срещу първоинстанционния отказ да бъде отменено като незаконосъобразено увеличението на капитала на "Пълдин туринвест". Съдебните решения са в интерес на Гергов. Те пък бяха повод новият министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов да разпореди пълен правен анализ на възможните действия от ведомството му в защита на държавния интерес. Така министърът изпревари евентуално решение на Народното събрание, което да го натовари със същото - точката е планирана за утре в дневния ред на парламента. Предстои да се разбере дали ГЕРБ и ПП-ДБ ще покажат там единомислие, или нещата ще бъдат същите като в Пловдив. 

 

Още по темата