facebook
twitter

Икономика

Фирма оспори доставчика на тръби за газовата връзка с Гърция

421
БГНЕС
Ципрас и Борисов през ноември 2018 г.

Дружеството "Топливо-2" на бизнесмена Васил Щраков обжалва решението на проектната компания "Ай Си Джи Би" за избор на доставчик на тръби за междусистемната газова връзка Гърция-България. Жалбата е от вчера, а компанията не е поискала временни мерки, които да спират реализацията на проекта. В сряда премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас трябва да направят първа копка на проекта за газовата връзка с Гърция.

Оспорването на изпълнителя бе предизвестено още когато бяха отворени техническите оферти на кандидатите за поръчката за 60 млн. евро без ДДС. Предложението на българската фирма не бе допуснато до оценка, тъй като се прецени, че не покрива поставените в процедурата технически изисквания, предаде Медиапул. Предложената от "Топливо-2" цена за доставката на стоманените тръби не бе оповестена, а офертата на избрания конкурент е за 58.2 млн. евро без ДДС.

За доставката на тръбите бе избрана гръцката "Коринт Пайпуъркс". От "Ай Си Джи Би" отбелязаха, че техническото предложение на избрания участник съответства изцяло на техническата спецификация и е с най-добро съотношение между качество и цена.

Газовата връзка между България и Гърция е дълга малко над 180 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция, и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. Очаква се по тръбите да пристигат 1 млрд. куб. м азерски газ. Предвидена е възможност и за доставка на втечнен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други държави.

 

 

Все още няма коментари

Още

Премиерът разпореди! И се взеха мерки

14.08.2019

906
Плевнелиев: България подобри офертата към VW

13.08.2019

5942 92
Борисов се надява на повече японски туристи

13.08.2019

575 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×