facebook
twitter

Икономика

Европейската сметна палата проверява как се харчат парите за пътища

252
Илияна Кирилова
Между 2007 и 2020 г. разпределените европейски средства за пътища и железопътна свързаност са за 82 млрд. евро.

Европейската сметна палата проверява как се строят финансираните със средства от еврофондовете пътища, свързващи държавите членки и техните региони. Това стана ясно от съобщение на палатата, публикувано във вторник. Одиторите проверяват дали изграждането на основната мрежа за ЕС напредва, спазват ли се сроковете и дали построените пътища се поддържат в добро състояние. Проследява се и дали Еврокомисията контролира спазването на сроковете и дали финансирането отива по предназначение.

Между 2007 и 2020 г. разпределените европейски средства за пътища и железопътна свързаност са за 82 млрд. евро, като половината от тях са заделени за изграждане на основната трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T ). Основните бенефициенти на това финансиране са държавите - членки от Централна и Източна Европа, пише в съобщението на одиторите. В България сред проектите, финансирани като част от мрежата, са лотове от автомагистрала "Струма" и прилежащият й тунел "Железница", Южната дъга на Софийския околовръстен път, редица първокласни, второкласни и третокласни пътища, както жп линията Елин Пелин - Костенец, обновяването на жп гари, уточнява Медиапул.

Целта на Еврокомисията е до 2030 г. да бъдат завършени девет основни коридора, дълги около 40 хил. км от Балтийско море до Атлантическия океан и от Скандинавия до Средиземно море. До 2050 г. трябва да се осигури свързаност на всички региони в Европа.

Към края на 2016 г. обаче България, заедно с Румъния, се озовава сред страните членки, които са на дъното в ЕС по напредъка по завършване на трансевропейската пътна мрежа. Данните показват още, че към този период най-зле се е представила Литва. Освен България, проверката на одиторите ще обхване Чехия, Полша и Испания. 

"В пътната мрежа все още съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет", заявява Джордже Пуфан, член на Европейската сметна палата, който отговаря за одита. Той изразява опасение, че цялата основна мрежа на ЕС няма да бъде завършена навреме. Окончателният доклад на Европейската сметна палата ще бъде готов в началото на идната година.

РЕАКЦИЯ

По повод проверката на Европейската сметна палата депутатът от БСП Георги Свиленски коментира, че "ГЕРБ са получили европейски шамар". Социалистите не пропуснаха да припомнят, че нееднократно са подавали сигнал за проблемите по пътищата. "Проверка ще има", уверен е Свиленски. Той допълни, че обществото щяло да разбере защо пътищата са скъпи и некачествени, а апартаментите на властта - евтини.

Все още няма коментари

Още

Вучич: Сърбия ще продължи да се въоръжава заради съседите

21.10.2019

41
Семейството на умрелия в София британски фен иска независимо разследване

18.10.2019

8953 14
България планирала да увеличи субсидията за "Фолксваген"

17.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

485

Влез или се регистрирай за да коментираш

×