facebook
twitter

Икономика

"Еврохолд" оспорва отказа на КЗК да пусне сделката за ЧЕЗ

138
 Илияна Кирилова
В началото на октомври шефът на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов (в средата) обяви, че ако сделката бъде блокирана, това би било национално предателство.

"Еврохолд" е внесла жалба в Административния съд - София област, срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което комисията отказа на дружеството да придобие активите на ЧЕЗ в България. Чешката енергийна група също ще обжалва, става ясно от съобщението на холдинга.

Оспорването на отказа идва, след като в края на октомври КЗК провали и втория опит на чешкото дружество да продаде активите си у нас. В мотивите за отказа си от комисията на Юлия Ненкова се позовава на "тревоги" на други държавни институции и цитира ДАНС и Комисията за финансов надзор, които се притесняват, че "Еврохолд" имал проблеми с някои свои дъщерни дружества зад граница, както и че холдингът нямал опит в енергийните дела.

Това е парадокс, тъй като предишния кандидат-купувач на ЧЕЗ - пазарджишката "Инерком", бе отстранен именно защото има опит с други свои енергийни фирми, макар те да участват с под процент в енергийния микс. В крайна сметка собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова излезе от управата на въпросните дружества, но и това не помогна.

Отказът на КЗК бе изненада и за самите "Еврохолд", откъдето миналия месец събраха журналисти, за да обявят стратегията си за развитие на дружеството. А шефът на холдинга Асен Христов дори се пошегува, че с енергийния бизнес го свързва единствено електромерът в дома му.

"Еврохорд" подчертава, че запазва интереса си към придобивания в енергийния сектор в региона и вижда в тях възможност за диверсификация на портфолиото си. Създаденият от Еврохолд енергиен борд, който включва утвърдени международни и български енергийни експерти, продължава да работи за реализация на стратегията за развитие на ютилити бизнеса на холдинга в Югоизточна Европа, пишат още от дружеството.

Все още няма коментари

Още

КЗК и полицаи запечатаха щаба на фирмите от едрия петролен бизнес

20.05.2020

4918 20
Сметката за ток може да се разсрочи

08.05.2020

153
Срокът за плащане на сметките за ток се удължава на 30 дни

30.04.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

468 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×