facebook
twitter

Икономика

"Еврохолд" оспорва отказа на КЗК да пусне сделката за ЧЕЗ

135
Илияна Кирилова
В началото на октомври шефът на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов (в средата) обяви, че ако сделката бъде блокирана, това би било национално предателство.

"Еврохолд" е внесла жалба в Административния съд - София област, срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което комисията отказа на дружеството да придобие активите на ЧЕЗ в България. Чешката енергийна група също ще обжалва, става ясно от съобщението на холдинга.

Оспорването на отказа идва, след като в края на октомври КЗК провали и втория опит на чешкото дружество да продаде активите си у нас. В мотивите за отказа си от комисията на Юлия Ненкова се позовава на "тревоги" на други държавни институции и цитира ДАНС и Комисията за финансов надзор, които се притесняват, че "Еврохолд" имал проблеми с някои свои дъщерни дружества зад граница, както и че холдингът нямал опит в енергийните дела.

Това е парадокс, тъй като предишния кандидат-купувач на ЧЕЗ - пазарджишката "Инерком", бе отстранен именно защото има опит с други свои енергийни фирми, макар те да участват с под процент в енергийния микс. В крайна сметка собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова излезе от управата на въпросните дружества, но и това не помогна.

Отказът на КЗК бе изненада и за самите "Еврохолд", откъдето миналия месец събраха журналисти, за да обявят стратегията си за развитие на дружеството. А шефът на холдинга Асен Христов дори се пошегува, че с енергийния бизнес го свързва единствено електромерът в дома му.

"Еврохорд" подчертава, че запазва интереса си към придобивания в енергийния сектор в региона и вижда в тях възможност за диверсификация на портфолиото си. Създаденият от Еврохолд енергиен борд, който включва утвърдени международни и български енергийни експерти, продължава да работи за реализация на стратегията за развитие на ютилити бизнеса на холдинга в Югоизточна Европа, пишат още от дружеството.

Все още няма коментари

Още

ВАС отхвърли жалбата срещу строежа на националната детска болница

27.11.2019

559 13
Пълната либерализация на пазара ще вдигне цените на тока

15.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

418 3
Съдът отказа повторно броене на бюлетините за кмет в София

22.11.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

127

Влез или се регистрирай за да коментираш

×