facebook
twitter

Икономика

Една трета от решенията на КЗК падат в съда

Най-често се атакува класирането на участниците
692
 Илияна Кирилова
В "Булгартрансгаз" през март официално бяха отворени офертите на кандидатите за доставка на материали, оборудване и проектиране на участъка от "Турски поток" през България. А после жалбите заваляха.

Около 30% от решенията или определенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) биват частично или изцяло отменяни от Върховния административен съд (ВАС). Това показва годишният отчет на антимонополната комисия за 2018 г., който бе приет от Народното събрание тези дни. Става въпрос за решения, свързани с нарушения по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Отчетът показва още, че през м.г. КЗК е образувала общо 1120 производства, като най-голям брой от тях са по Закона за обществените поръчки (ЗОП). По него са образувани общо 981 производства, следвани от 132 производства, образувани по Закона за защита на конкуренцията. През 2018 г. са били образувани и 7 производства по Закона за концесиите.

Големият брой на производствата по ЗОП не е учудващ, тъй като става въпрос за големи проекти, финансирани с държавни или европари. Най-често се обжалват поръчки за магистрали за стотици милиони, ремонти на пътища и други скъпи проекти. Подаването на възражения обаче блокира процедурата, а това често пъти е сериозен проблем.

Премиерът Бойко Борисов например се ядоса заради жалба, спъваща преди година изграждането на тол системата: "Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от "Суходолска" №3, обжалване от "Суходолска" №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред "Пирогов", нали разбирате? В момента, в който се произнесе КЗК, минута след това пристига жалба! Години наред!", заяви той по повод възражението срещу изграждането на тол системата.

От КЗК изтъкват, че по традиция най-често се обжалват решенията за класиране на участниците и изборът на изпълнител. През 2018 г.  комисията е постановила 480 решения по повод на жалби срещу решения за избор на изпълнител. КЗК е постановила и 152 решения по възражения срещу решения за откриване на процедурата, 53 решения за оплаквания срещу прекратени процедури и др.

 

ГЛОБИ

Почти 3 млн. лв. са глобите, наложени от комисията по ЗОП и ЗЗК през миналата година. За периода 2014-2018 г. те са 89.2 млн. лева. Събрани са обаче минимални суми - за последните пет години КЗК е успяла да "осребри" едва около 10 млн. лв. от тях.

 

АПЕТИТИ

Изграждането на тол системата, която струва 180 млн. лв., е само един от мегапроектите, който бе обжалван пред КЗК през 2018 г. Тази година "хитът" е участъкът на "Турски поток" през България, който струва над 2 млрд. лева. Неотдавна комисията на Юлия Ненкова отмени решението на "Булгартрансгаз" да подмени избрания строител. В края на май държавният оператор обяви, че консорциумът със саудитско участие "Аркад" отпада от състезанието, тъй като не е подал навреме редица документи, а конкурентът му - свързваният с "Газпром" ГРРБ, е дал по-добра оферта.

Все още няма коментари

Още

И съдът обяви „Соф кънект“ за концесионер на Летище "София"

05.06.2020

1397 3
"Нова тв" атакува bTV с дописка от "Блиц"

05.06.2020

Обновена

6876 10
Съдът окончателно отряза Манолова за изборите в София

04.06.2020

223

Влез или се регистрирай за да коментираш

×