Quantcast
Двама министри се сетиха за нередностите с язовирите | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Двама министри се сетиха за нередностите с язовирите

1 095
 Илияна Кирилова

Двама служебни министри - на икономиката Никола Стоянов и на строителството - Иван Шишков се сетиха за нередностите с ремонтите на язовирите, станали известни преди повече от година.

“Проверените язовири за месец септември са 71 от общо 418 - 51 от тях са изцяло завършени, 7 са с частично извършени строително-ремонтни дейности и 13 броя са без извършени строително-ремонтни работи. Това заяви днес арх. Иван Шишков, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че се връща към темата, защото от доста време нямало голямо развитие по разкриването на незаконното строителство при ремонта на водоемите. Служебният строителен министър припомни, че през 2018 г. 418 язовира са избрани за ремонти и строителство, а през 2021 г. се възлага ДНСК да провери строително-монтажните ремонти на тези язовири. “Открива се, че има нарушения и са образувани няколко досъдебни производства. Незаконните действия, които държавата си е позволила да прави, не означава, че с незаконни суми трябва да се прикрива това действие”, категоричен е Шишков. Той определи ремонтите на водоемите като „малък строителен хаос в държавата“. „Голяма част от язовирите са празни, а се твърди, че някои от тях са аварийни“, каза още министър Шишков. По думите му, засега няма никакви регистрирани съобщения за възникнала авария на проверените обекти.

Никола Стоянов смята, че сериозният проблем, който двете министерства наследяват се дължи и на непълната информация, предоставена от държавната фирма „Монтажи“. Според него и бъдещите проверки на МРРБ ще покажат още данни за проблеми с ремонтите на язовирите.

При първият служебен кабинет през 2021 г., като министър на икономиката Кирил Петков направи проверки на няколко язовира и установи, че ремонтът е направен само на книга и дори част от тях са станали пасища.

 

Още

Размирици и грубости белязаха първия ден от дебата за Изборния кодекс

24.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

4379
Служебен министър предлага концесии за тунела "Петрохан" и АМ "Рила"

28.11.2022

Обновена

2549
Кирил Петков: Ако имах кодове, щях ли да дам на Борисов 25%?

27.11.2022

Обновена

Екип на Сега

2822