Quantcast
ДКК е вдигнала двойно разходите си за външни услуги | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

ДКК е вдигнала двойно разходите си за външни услуги

383
 Илияна Кирилова

Времената, в които държавните фирми харчеха голяма част от парите си за т.нар. външни услуги, съвсем не са отминали. Това става ясно от годишния финансов отчет на най-непрозрачното държавно дружество - Държавната консолидационна компания (ДКК). От една страна, разходите й за материали се топят, но за сметка на това харчовете за "услуги" стават все по-надути. Така ако през 2017 г. компанията е похарчила по това перо 395 000 лв., то година по-късно през 2018-а те вече са 585 000 лева.

Показателно е, че с най-голямо увеличение са разходите за счетоводство и одит, граждански договори, експертни оценки и др., показва справка на в. "Сега". 

Растат и задълженията на дружеството - към банки и партньори. През 2018 г. ДКК дължи общо 163 млн. лв. на фона на 122 млн. лв. година по-рано. Основната част от тях са данъчни задължения, борчове по банкови заеми и др.

В ДКК работят общо 18 души заедно с трима от Съвета на директорите начело с изпълнителния директор Ясен Спасов. Те обаче остават "скрити" от обществото - ръководството на ДКК не дава пресконференции и няма публични изяви. Няма и интернет сайт, на който да се публикуват актуални новини и информации.

През миналата година тази мистична компания прибави към активите си и язовирите и получи 500 млн. лв. за техния ремонт. Решението бе взето от правителството без ясна обосновка защо именно ДКК трябва да се грижи за тези ремонти.

ДКК бе създадена при първия кабинет "Борисов", за да се заобиколи изискването парите от приватизация да отиват в Сребърния фонд и така те попадат в компанията. Оттогава насам обаче тя се превърна в дружество, обединяващо от производството на кисело мляко и оръжие до вино и спиртни напитки и дори неработещо летище. Сега в ДКК влизат общо около 20 компании.

Не е изненада, че почти 90% от приходите на компанията идват от дивиденти. Така ако през 2017 г. техният дял е бил 86.3%, то през м.г. те нарастват с 3% до 89.45%. Затова и един от основните рискове пред ДКК е евентуалната невъзможност на дъщерните й дружества да генерират достатъчно печалби и респективно да разпределят дивидент в полза на компанията, пише в годишния й отчет.

 

ЗАПЛАТИ

За 2018 г. тримата шефове на ДКК са получили общо 132 000 лв., или средно по 3600 лв. на месец. Останалите 15 души са взели общо 633 000 лв. (заплати и осигуровки), или по над 3000 лв. месечно. Все пак и тази разбивка е условна - в ДКК работят 3-ма ръководители, шестима аналитични специалисти, 4-ма души "административен персонал", един "квалифициран работник", един човек, зает с "услуги за населението", двама монтажници и един без квалификация.

Ключови думи:

ДКК, консултанти

Още

Министър Петков: Сега започва по-интересната част за ББР

15.06.2021

36880
И ДКК саботира министър Кирил Петков

15.06.2021

Обновена

9186
Държавна фирма - това звучи... губещо