Медия без
политическа реклама

Данъчните са събрали през 2022 г. просрочени задължения за 5 млрд. лв.

Сумата е с 30% повече от предната година, посочват от НАП

16 Февр. 2023
Илияна Кирилова

Над 5 млрд. лв. просрочени данъци и осигурителни вноски е събрала НАП през изминалата година. От приходната агенция уточняват, че това е с почти 30% повече от предната година. Заслуга за рекордния ръст на събраните задължения имат публичните изпълнители, служителите в Кол центъра и инспекторите по приходите в агенцията.

По-високата събираемост се дължи и на ранното уведомяване на гражданите и фирмите, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове. Ако обаче длъжникът откаже съдействие се стига до търгове за продажба на имущество, а също така се търси отговорност за дълговете лично и от управителите на задлъжнелите фирми.

Над 348 млн. лв. са просрочените задължения, събрани от НАП през 2022 г., от изпълнители на обществени поръчки и други получатели на държавни и общински средства. Преди години финансовото министерство създаде автоматизирана система, чрез която всички възложители на обществени поръчки преди да платят на изпълнителите, уведомяват приходната агенция за проверка за публични задължения. При наличие на задължения, НАП може да ги прихване от плащането за поръчката.

От приходната агенция препоръчват на гражданите и фирмите да ползват електронните услуги на НАП с ПИК или КЕП, за да проверят дали имат задължения и какъв е актуалният им размер. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения, посочват от НАП

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата