facebook
twitter

Икономика

ДАНС сама ще търси собствениците на фирмите в Търговския регистър

Депутатите продължават трескаво да променят недомислия в мерките срещу прането на пари
5956

На фона на наближаващите избори управляващите се втурнаха да поправят сътворени от тях бюрократични безумия. Във вторник ГЕРБ обяви, че премахва задължението фирми, фондации и свободни професии да пращат в ДАНС своите вътрешни правилници, в които описват как се борят с прането на пари. В сряда пък парламентът изненадващо освободи много предприятия от тегобата да подават в Търговския регистър декларации кои са "действителните" им собственици. Това е ново законово задължение - също свързано с мерките срещу мръсните пари, което трябва да се изпълни до 31 май.   
В момента изискването за деклариране на крайните собственици важи за всички фирми, в които капиталът се държи от юридически, а не от физически лица. Според гласуваната вече промяна занапред това няма да е необходимо, ако данните за собствениците така или иначе фигурират в българските регистри - БУЛСТАТ, Търговския регистър или Регистъра на лицата с нестопанска цел. С други думи, декларирането остава задължение само за фирмите, чиито собственици са чуждестранни юридически лица.  

Тази законова поправка се прави експресно и минава през "задния вход"  - вкарана е в преходните и заключителните разпоредби на друг ремонтиран в момента закон - за оръжията и боеприпасите, който в сряда пленарната зала гласува окончателно. Подобни маневри са вече утвърдена вредна практика. Най-лошото е, че правителството и депутатите произвеждат некачествена продукция, която после под критики и натиск се налага често да поправят, при което и бизнесът, и гражданите вече трудно се ориентират в промените.
През последните две години бяха въведени нови изисквания към бизнеса за описване и деклариране на какви ли не данни и обстоятелства, които доведоха до огромни опашки пред офисите на Агенцията по вписванията и предизвикваха претоварване и сривове на информационната система на Търговския регистър. От 2017 г. търговците без дейност бяха освободени от публикуване на годишни финансови отчети, но за сметка на това до 31 март те трябва да подават в Търговския регистър специална декларация, че не работят. Така близо 180 000 собственици на "спящи" предприятия извиваха опашки пред гишетата на агенцията в последните дни на март.

По закона за мерките срещу прането на пари бизнесът, адвокати, счетоводни кантори и мн. др. трябваше да напишат и внесат в началото на годината в ДАНС планове за обучение на кадрите си как да разпознават съмнителни сделки и трансакции. Това предизвика огромни опашки пред ДАНС, която се оказа затруднена да посрещне наплива и да обработва прииждащите документи.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Службите се сетиха да профилактират седмица преди вота

22.10.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

351 2
ДАНС провери община Кочериново заради новорегистрирани жители

21.10.2019

421
Спецсъдът заседава по делото срещу Баневи

21.10.2019

292 1

Коментари

jovani
снимка на jovani

Ти да видиш - чиновниците щели да свършат нещо, което им е задължение.

С тази танцова стъпка две напред едно назад и после наобратно -  ГЕРБ нямат нужда от простотиите на Покахонтас от Крушовица и лъжливото Ленче.Те сами си причиняват загуба на гласове, без чужда помощ.

Хиляди простотии бяха пробвани за сметка на работещият бизнес, а после се коригираха и т.н.

 

Като за капак, разбира се, средният и малкият бизнес разбра, че докато е чакал на опашка за да си декларира истинският собственик, да си смени касовите апарати, да си изготви програма по ЗМИП, да ходи на обучения като "офицер" по опазване на личните данни и т.н. и т.н. неизброими идиотщини - то в това време цецерона на мисълта се е возил на частен асансьор, Пацо от покрива си е правил скара на тавана, Краси станал с пет тераси....

 

То нашенеца има хубава поговорка - каквото сам си сториш, друг не може да ти го причини.

 

 

 

Best IPTV

best free TV online:

https://iptv4sat.xyz

Влез или се регистрирай за да коментираш

×