facebook
twitter

Икономика

Цените на апартаментите у нас се качват по-бързо от средното за ЕС

Жилищата в София са поскъпнали със 7% за година, а световният рекордьор е Будапеща с 23% скок
1196
Илияна Кирилова
София се изкачи до 30-о място сред 150 града по поскъпване на жилищните имоти.

Цените на имотите в България продължават да растат, но темпото изглежда се забавя. За четвъртото тримесечие на 2018 г. поскъпването е 5.5% на годишна база. Това е над средното за ЕС и еврозоната, където ръстът на жилищата за същия период е 4.2%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в края на миналата седмица. Ръстът е най-слаб от началото на 2016 г. насам, показват данните. 

Абсолютен рекордьор по поскъпване на жилищата е била Словения, където за година цените са скочили с 18.2%. Жега има и на имотните пазари в Латвия и Чехия, където поскъпването е съответно с 11.8 и 10 на сто. В Унгария, Холандия, Португалия стойностите също са сред високите - около 9 процента. Италия е единствената държава от ЕС, където цените на къщи и апартаменти са спаднали за година. Но поевтиняването е символично, само с 0.6 на сто. 

Междувременно София се озова на 30-о място по бързо растящи цени сред 150 града в традиционното проучване на консултантската компания Knight Frank.  В периода октомври - декември 2018 г. имотите в българската столица са поскъпнали със 7% - в сравнение с нивата година по-рано. Приблизително същият процент е отчетен и за Берлин, Единбург и Франкфурт.

 

ШАМПИОН

Въпреки че в статистиката на Евростат поскъпването на апартаментите в Унгария е "само" около 9% за последното тримесечие на 2018 г., в класацията на Knight Frank унгарската столица Будапеща е със забележителните 23% повишение на цените. Това е и световният рекорд. Всъщност Будапеща трайно е в първата десетка през последните пет години. На второ и трето място са китайският Сиан с ръст на цените от над  22% и Ротердам с повишение от 15.7%. Прави впечатление, че в топ десет през последните три месеца на миналата година попадат само азиатски и европейски градове. След Ротердам се нареждат Порто (15.6%), Ахмедабад (Индия) (15.4%), Циндао (Китай - 13.2%), Амстердам (13%), Загреб (11.8%), Утрехт (11.6%) и Чунцин (Китай -11.6%).

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов отрича да има недекларирана къща

23.05.2019

3224 40
Никой не проверява смущаващи прокурорски връзки по делото "Иванчева"

21.05.2019

Мартин Георгиев

3133 4
Германският външен мнистър пристига в България

19.05.2019

231 2

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

интересна статистика

 

Като изключим София и Китай, останалото изглежда логично от гледна точка на удобното и спокойно живеене сред забавни и приятни хора 😊

Augereau

Би било притеснително, ако цените на имотите се покачват по-бързо от доходите. В момента това не е така - доходите се покачват със 7-8%, докато имотите само с 5.5%, т.е. реално цените на жилищата падат. Всичко друго е злоба и клишета. София си остава една от европейските столици с най-достъпни жилища, при това не само в абсолютни стойности, но и на база покупателна способност на жителите си. С една средна софийска заплата може да се закупи 0.5-0.6 м2 жилищна площ, пробвайте да направите същото в Париж или Будапеща, например. 

 

Разбира се, София чисто обективно е най-грозната столица в Европа и с най-лошата инфраструктура, това не бива да се забравя. 

TRIF007

👍

Bauleiter

Спокойно. Банките са под закрила на държавата (т. е. бюджета, т.е. общата народна пара)  и поради липсата на частен фалит на ФЛ в закона, който се е прехембал да вземе кредит го дължи за вечни времена. И поради тези две причини имотните кредити в БГ са почти безрискови за банките,  демек раздавай и не му мисли, все ще има как да си събереш парите. Та това е, което движи пазара на имотите у нас, а разните му там повишавания на заплати и пр. са от петостепенно значение...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×