Медия без
политическа реклама

България се нареди на шесто място в света по ръст на туристите

22 Май 2023
Илияна Кирилова

България попадна сред челната десетка в света по най-бързо възстановяване на туризма след ограниченията в периода на ковид-пандемията. 

Последният доклад на Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) отчита, че международният туризъм расте експлозивно през първото тримесечие на 2023 г., като приблизително 235 милиона души са пътували с цел туризъм в този период, което е два пъти повече в сравнение с януари-март 2022 г. Все пак това е около 80% от предпандемичните равнища.

България обаче отчита 27% ръст на чуждестранните туристи, посетили страната ни през първото тримесечие на годината, спрямо януари-март 2019 г. и по този показател се нарежда на 6-то място в света. По ръст на приходите от чуждестранни туристи отбелязваме ръст от 21%, с което заемаме 10-то място. Преди нас по тези показатели са Румъния, Турция, Сърбия, Португалия, Франция, докато съседна Гърция е с по-нисък ръст на чуждестранните туристи.

Като цяло Европа достига 90% от предпандемичните нива, Америка - 85%, а Африка - 88%. Най-слабо е възстановяването в Азия - 54 на сто, най-вече заради късното отваряне на Китай. Силен ръст на чужди туристи обаче се отчита в Близкия изток.

България очаква по-добри резултати от предпандемичната 2019 г. и за летния туристически сезон. "Отбелязва се ръст от 5 до 7% на записванията за летни почивки от чуждестранни туристи", заяви министърът на туризма Илин Димитров, който на 21 май официално откри летния туристически сезон в Св.Св. "Константин и Елена". 

Тази година летният туристически сезон се открива по-рано от предни години. По данни на компанията-концесионер на летищата в Бургас и Варна през април са пристигнали над 520 чуждестранни туристи, което е с 45% повече от миналата година и дори с 28% повече от предпандемичната 2019 г., става ясно от отговор на министър Илин Димитров към депутатско питане.

За май са планирани 807 полета на двете морски летищата, което е с 27% повече от миналата година. 

Интересът за почивка по Северното Черноморие през тези два месеца има от германски и британски туристи, а на летище Бургас за почивка по Южното Черноморие пристигат туристи основно от Великобритания и Полша.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата