Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Булгаргаз" очаква 20% ръст цената на газа през ноември

26 Окт. 2023

Цената на природния газ ще поскъпне от 1 ноември с около 20%, прогнозира общественият доставчик “Булгаргаз”. Това е два пъти повече от заявеното по-рано този месец увеличение от 11%.

Това стана ясно на днешното заседание на КЕВР, на което бе обсъдено предложението на обществения доставчик за ноемврийската цена на синьото гориво.

Причината за по-силното покъпване от първоначалната заявка е продължаващото увеличение на международната борсова цена на природния газ заради сложната геополитическа обстановка след началото на военния конфликт между Израел и Хамас. Наред с това българската държавна компания е получила по-малко от договорения втечнен газ с голяма отстъпка и ще трябва да го замести с друг.

В момента определящата цена на европейския газов индекс TTF е 92 лева за мегаватчас, а за ноември е 100 лева за мегаватчас. Прогнозираната цена за природния газ, доставян от "Булгаргаз" за ноември е 67.27 лв. на мегаватчас, без данъци и акцизи.

Благодарение на по-евтиния азерски газ поскъпването следващия месец ще е под нивото на европейските борси, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

КЕВР ще утвърди цената на окончателната цена на природния газ на 1 ноември.

Ключови думи:

природен газ, КЕВР

Още по темата