Медия без
политическа реклама

Бизнесът откри програма за жени шофьори на камиони

05 Март 2021
Илияна Кирилова

На 8 март водещата българска транспортно-логистична компания Transpress стартира първата по рода си програма у нас за кариерно ориентиране и привличане на жени като професионални шофьори на камиони.

Като начало кампанията, наречена “Път за дамите”, ще представи на заинтересованите информация от “първа ръка” за естеството на работата, спецификите, предизвикателствата и възможностите на тази професия. Основни ментори в нея ще бъдат именно жени от компанията, които са избрали да се развиват като професионални шофьори.

Програмата е отворена, както за дами без опит и необходимите категория С и С+E, така и за такива, които вече са направили първите си стъпки в професията. Една част от преминалите през въвеждащия модул ще получат подкрепа и частично финансиране за придобиването на необходимото свидетелство за правоуправление, както и допълнително практическо обучение и възможност за стаж и постоянна работа в Transpress.

Търсенето на професионални шофьори на пазара на труда в България и в Европа става все по-засилено, посочват от бранша.

“Според проучвания жените професионални шофьори в Европа са едва 2%, а у нас делът им е още по-нисък. Калкулацията показва, че с увеличаването им до 10% може да бъде намерено адекватно решение на проблема с недостига на кадри в тази изключително важна професия”, обяснява Михаил Стоянов, Директор Човешки ресурси в Transpress. “Проучванията показват, че дамите имат много качества, които са подходящи за професията. Те са много дисциплинирани и организирани, реагират спокойно в конфликтни ситуации, което помага да се спазват правилата за движение и сроковете.”, допълва той.

Анкета на Transpress сред най-големите групи на шофьори на камиони в социалните медии с близо 1600 респонденти показва, че над 90% от тях оценяват професията като подходяща за дамите. На обратното мнение са под 10% от анкетираните, като според болшинството от тях проблемът не е в липсата на качества, а в трудните условия и рисковете на пътя. “Резултатите от това проучване ни зарадваха много, защото показват, че гилдията е готова за промяна и да приеме с уважение в тази традиционно мъжка професия и дами. За нас въпросът не е мъжете или жените, а как да превърнем “или” в “и”. А усилията за това трябва да са общи – бизнeсът да създава програми като нашата, институциите да работят за подобряване на условията на паркингите и инфраструктурата, а мъжете професионалисти да бъдат кавалери и добри колеги и да оказват помощ и подкрепа”, казва Михаил Стоянов.

От бранша посочват, че един от доказано работещите модели в световен план и у нас е сформирането на “тандеми” между съпрузи или партньори. Това е направеление, което се развива бързо в Северна Америка, и което е основен двигател за увеличаването на жените в професията там до 6%.

Четирите дами международни шофьори в екипа на Transpress в момента работят именно с половинките си. С програмата “Път за дамите” Transpress цели постепенно делът на жените шофьори да достигне до 8-10% през следващите три години.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Transpress, жени, шофьори

Още по темата