Quantcast
Бизнесът настоява ДАНС да провери саботаж ли е скъпият ток | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Бизнесът настоява ДАНС да провери саботаж ли е скъпият ток

С тези цени на електроенергията чакайте галоп на инфлацията, предупредиха работодателите
1 089
 Pixabay

Тревогите на бизнеса заради безумните цени на тока не стихват. И вчерашната среща с премиера Стефан Янев очевидно не е донесла лъч на оптимизъм, защото работодателските организации вече искат ДАНС и МВР да се включат в решаването на проблемите. 

"Очевидно става дума или за некомпетентност и безотговорност или това, което ние предполагаме - зловредно управление, управление в полза на определени лица и в ущърб страната, в ущърб на предприятията, на чужди интереси", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, като съобщи, че официално сезира ДАНС, МВР да разследват дали "жегата" на пазара на електроенергия, която вече се превръща в заплаха за националната сигурност,  не се дължи на "саботаж, престъпление или диверсия". 

Велев поясни, че говори за националната сигурност, защото вече спряха принудително "първоешелонни предприятия". Заводите спират, защото при тези цени на тока ще фалират, това е и причината за готвените протести, каза Васил Велев пред БНТ. Той предупреди и за друга опасност - предприятията, които продължават да работят, ще бъдат принудени да вдигнат цените на своите изделия заради скъпата електроенергия, а това ще доведе до галопираща инфлация.

Преди ден по време на срещата с премиера Стефан Янев работодателските организации поискаха оставките на служебния министър на енергетиката и на шефовете на БЕХ и "Марица-изток 2" заради рекордно високата цена на борсовия ток.

"Ще блокираме Българския енергиен холдинг, защото там е заровено кучето - в него и в дъщерните му дружества.  Ние имаме инсталирани енергийни мощности, отколкото могат да покрият два, дори три пъти потреблението, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията у нас е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа, от началото на август", обясни Велев.

"Има оферти на борсата, които са немислими, те са направени не за да се изпълняват, а  за да се манипулира борсата", подчерта председателят на АИКБ. 

 

Още

БЕХ поиска да придобие дял в "Топлофикация-София"

25.10.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

2245
ИБГНИ поиска оставката на енергийния министър

25.09.2021

1649
България ще губи по 40 000 работници годишно

19.09.2021

8047