facebook
twitter

Икономика

БЕХ търси нови трезори за парите си

408
Снимка: Архив
Теменужка Петкова

Българският енергиен холдинг (БЕХ) си търси банки, в които да държи парите си през следващите три години. Това става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката, под чиято шапка се намира холдингът. Процедурата се провежда от министерството на Теменужка Петкова, тъй като БЕХ не е задължен да обявява обществени поръчки.

Целта на процедурата е да се изберат пет кредитни институции, които да обслужват дейността на мегаструктурата. До участие няма да се допускат банки, с които холдингът има сключен договор за обслужване със същия предмет със срок, изтичащ след 30 ноември 2018 г. Едно от условията към банките е размерът на собствения им капитал да бъде не по-малък от 150 млн. лв. към последното счетоводно приключено тримесечие. Друг критерий изисква да няма клаузи от страна на банката за задължително използване на съпътстващи услуги, от които БЕХ няма нужда.

Изборът на банки е особено важен и интересен, тъй като БЕХ е определян като най-голямата компания в България. Под контрола на холдинга работят ключови енергийни предприятия като АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Марица-изток 2", "Булгаргаз" и др. Въпреки че част от тях не се представят с много добри финансови резултати за полугодието, БЕХ отчита печалба преди данъци и лихви от над 130 млн. лв., което е с 24% повече в сравнение със същия период на миналата година. През юни обаче холдингът изтегли трети облигационен заем за 400 млн. евро, а месец по-късно увеличи размера му до 550 млн. евро.

 

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

Въпреки изискването за това парите на държавните фирми да бъдат "разхвърляни" в различни банки, а не само в една, в края на 2014 г. се разбра, че три държавни дружества от енергетиката са държали над 25% от парите си в КТБ към момента на поставянето й под специален надзор. Това бяха "Мини Марица-изток" (48%), "Булгаргаз" (98%), "Булгартрансгаз" (45%), показа справка на икономическото министерство. Така към онзи период държавната енергетика се оказа с блокирани 160 млн. лв.

Ключови думи:

БЕХ, енергетика, банки
Все още няма коментари

Още

Социалистът Бърни Сандърс се оказа милионер в САЩ

17.04.2019

1055 6
Спасяването на ТЕЦ "Марица-изток 2" ще струва нови 600 млн. лв.

15.03.2019

Румяна Гочева

1164 3
Финансисти: При източени сметки банката трябва веднага да ги възстанови

22.02.2019

Мила Кисьова

749

Влез или се регистрирай за да коментираш

×