Медия без
политическа реклама

Банкерите се притесниха, че заемите растат по-бързо от доходите

Жилищните и потребителските кредити са се увеличи с над 11% за година, сочи статистиката на БНБ

Pixabay

Внимавайте с кредитите! Това призова в интервю по БНР Петър Андронов, директор на ОББ и председател на Асоциацията на банките в България. Андронов посочи, че само за година жилищните и потребителските заеми са са увеличили с над 10%, което вече се смята за прекалено бърз, "нездравословен" растеж. Проблемът е, че  доходите не се увеличават толкова бързо като задълженията и ако лихвите тръгнат нагоре, обслужването на кредитите може да се окаже трудно, дори невъзможно.   

"Хората трябва да внимават. Трябва да имат едно наум, трябва да си оставят резерви, буфери, да преценяват възможностите си внимателно и тогава да предприемат стъпки, които влияят върху тяхното бъдеще 20-30 години напред, особено когато става дума за ипотечни кредити. Тези решения трябва да се премислят добре", поясни банкерът.

Шефът на банковата асоциация всъщност повтаря послания, които БНБ отправи още в началото на годината. През януари централната банка предупреди: "Отпускането на нови заеми както на фирмите, така и на домакинствата, не трябва да се увеличава по-бързо, отколкото растат доходите им, защото това може да затрудни връщането на кредитите." Тогава БНБ много дипломатично направи забележка на банките, "съветвайки" ги да се придържат към стандартните изисквания за отпускане на заеми, за да гарантират, че няма да бъде създадена финансова нестабилност при рязко поскъпване на лихвите или при стагнация на българската икономика. 

В момента кредитите в България са безпрецедентно евтини. Според последните данни на БНБ средната лихва по ипотечните заеми за граждани е паднала до 3.09%, а има отделни банки с оферти за 2.6-2.8 на сто. Именно ниските лихви в съчетание в доброто развитие на икономиката и ръста на заплатите са основна причина за нарастването на апетита за кредити. Жилищните кредити са се увеличили с 12.3% за година и са достигнали като обем 11.275 млрд. лева, показва статистиката на БНБ към 31 юли. 

Рискът идва от това, че след време лихвите отново ще тръгнат нагоре. Кога ще стане това? Прогнозите са трудни - още през 2017 г. банкерите у нас започнаха да предупреждават за скорошно предстоящо поскъпване, а лихвите продължиха да падат и в момента се говори за възможно пречупване на тенденцията чак  догодина. 

 

НЕВИДИМИ ЗАПЛАХИ

Според Петър Андронов в момента няма причина да се мисли и говори за световна финансова криза, подобна на тази от 2008 г. - защото няма натрупване на такива големи дисбаланси, които да доведат до сериозни трусове и пренареждания. Колкото до икономиката на България, рискове има най-вече от външни фактори - Брекзит, търговските войни, политическата нестабилност в Италия, която е сред водещите търговски партньори на страната, заплахата от стагнация на германската икономика, смята банкерът. Възможни проблеми може да дойдат при евентуалната политическа дестабилизация или при прекомерно разрастване на отделни сектори, което би могло да предизвика дисбаланс в икономиката.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон