Quantcast

Медия без
политическа реклама

3 млн. долара от посолството в Нигерия потънаха в бюджета

19 Дек. 2019ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Българската държава даде пореден пример за безотговорното си отношение спрямо парите на данъкоплатците. Преди 14 години посолският комплекс на страната ни в Лагос, Нигерия, бил продаден за 3.15 млн. долара. Причината - столицата се преместила в град Абуджа. Вместо парите да се вложат в покупка или строеж на сграда за дипломатите ни в новата столица, те били преведени в държавния бюджет. Оттогава посолството обитава сграда под наем и плаща милиони. Скандалният случай излезе наяве след питане на депутата от БСП Георги Йорданов към външния министър Екатерина Захариева.

Нигерия преместила столицата си още в края на миналия век. През 2003 г. кабинетът "Сакскобургготски" внезапно решава да продаде комплекса в Лагос, а средствата да бъдат инвестирани в подходящи сгради в Абуджа.  Сделката е финализирана през юли 2005 г.  Парите отиват по сметка на външното ни министерство, а в края на годината отиват в общия бюджетен кюп заедно с останалите непохарчени средства от другите ведомства. 

Следва дълго затишие и едва през 2009-2011 г.  се изготвя "концепция" за нов посолски комплекс в Абуджа. Грубата сметка показала, че са необходими 3.3-3.8 млн. долара, но тъй като МВнР не разполагало с такава сума, плановете за строеж били изоставени. През 2017 г. става ясно, че чуждестранна компания, развиваща дейност в Нигерия, е поискала терена, предоставен от местните власти за българския проект. Теренът се намира в елитния дипломатически квартал на столицата. Министър Захариева вини за забатачването своите предшественици: „През годините невинаги са търсени варианти и решения за оптимално управление на този имот. Само за последните няколко години Министерството на външните работи многократно е давало указания, но без резултат“.

От МВнР оптимистично уверяват, че местната кадастрална служба е потвърдила, че България няма да загуби статута и правото на ползване на терена, въпреки че строеж още няма. На посолството ни в Абуджа били спуснати спешни указания да се търсят оферти от строителни компании. Захариева не посочва дали вече има кандидати.

 

РАЗХИЩЕНИЕ

Поради липсата на собствени сгради българските дипломати работят и живеят като наематели вече 14 години. От 2005 г. досега за това са похарчени 2.73 млн. лева, твърди МВнР.