Quantcast

Медия без
политическа реклама

Живописният свят на Явора Петрова разцъфтява в „Утро“

Художничката поетизира природата като обект на съзерцание, духовен лечител и извор на щастие

02 Май 2023
Явора Петрова, "Тракийски танци".

Изложба под наслов „Утро“ на художничката Явора Петрова отваря врати в столичната галерия „Стубел“ на ул. „Коста Лулчев“ 2В. Вернисажът е на 9 май, вторник, от 17.00 до 20.00 ч. Живописните платна в новата експозиция на Явора, която е трета в тази галерия, са обединени от преклонението  ѝ към природата като обект на съзерцание, като духовен лечител и неизчерпаем извор на щастие.

„Изберете само един господар – природата“, казал е Рембранд. За своето вдъхновение художничката споделя: „Природата със своите уникални форми и светлина ни прави щастливи. Сред природата ставаме по-смирени и по-добри. През японските гравюри, импресионизма, до минимализма и абстрактния експресионизъм художникът се вглежда в природата, учи се от нея, полага я върху платното. С любов я създава отново“.

Явора Петрова е родена през 1957 г. в София. Завършва специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ при проф. Христо Нейков и проф. Румен Скорчев в Националната художествена академия (1983). Работи в областта на рисунката, графиката и живописта.

Тя претворява литературата – Яворов, Борис Христов, Чехов, Пабло Неруда (изложбите „100 сонета 100 рисунки, Вишнева градина“), китайската философия („Което искам…“), иконописта и притчите („Денят на светеца“), Учителя и Вдъхновителя („Уроците на Рембранд“), незримите нишки между видимото и невидимото („Трохи от съня“).

С годините Явора Петрова е изградила свой свят. За да проникнем дълбоко в него, ни трябват два ключа. „Единият ключ, този на развитата пластическа култура, ще ни помогне да оценим по достойнство качеството на нейните творби. Но без другия ключ ние пак ще се окажем пред затворени врати. Това е ключът на модерно чувстващата личност на XXI век“, коментира изкуствоведът Ружа Маринска.

Творческата биография на Явора Петрова е впечатляваща – над 40 самостоятелни изложби, кураторски проекти („Нощницата“, „Персонализирани традиции“), участия в колективни изложби у нас и в чужбина (Норвегия, Австрия, Словакия, Чехия, Словения, Унгария, Япония). Картините й са притежание на частни колекции и графични кабинети на различни художествени училища. Цикъл от нейни графики присъства в Националната галерия в Осло, Норвегия. Явора Петрова е носител на множество отличия, сред които голямата награда за графика на международния конкурс „Масимо Рамос“ в Испания през 1991 г.

Творбите от изложбата „Утро“ могат да се видят в галерия „Стубел“ до 25 май.

Още по темата