Медия без
политическа реклама

We Are One - кинофестивалът, на който е поканен целият свят

Над 100 филма и 15 разговора с големите в киното ще могат да се гледат безплатно в YouTube от утре до 7 юни

28 Май 2020
 Камен Калев (вторият на горната редица) с останалите режисьори от "Мостовете на Сараево" на премиерата в Кан.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Камен Калев (вторият на горната редица) с останалите режисьори от "Мостовете на Сараево" на премиерата в Кан.

We Are One: A Global Film Festival е отговорът на големите световни фестивали на пандемията, която накара повечето от тях да отменят провеждането си през 2020 г. По инициатива на нюйоркския фест "Трайбека" и с участието на 21-те най-големи кинофорума - сред тях Кан, Венеция, Берлин, Торонто, Карлови Вари, Сан Себастиан и др. - в рамките на пет седмици бе планирано и курирано онлайн издание на световен "фест", който ще могат да наблюдават безплатно и без редене на опашки за билети зрителите от целия свят.

От утре от 7 юни, в продължение на 10 дни ще бъдат прожектирани над 100 филма - 23 пълнометражни игрални, 8 документални, 73 късометражни, както и пет триизмерни преживявания с технологията 360VR.

Достъпът до всички е свободен през канала на събитието в Ютюб. Както на всеки фестивал, предвидени са и панел-разговори с най-големите имена в света на киното - само че не на живо, а не запис: Франсис Форд Копола, Стивън Содърбърг, Гийермо Дел Торо, носителят на "Оскар" тази година за "Паразит" Бонг Джун-Хо, Джейн Кемпиън и др. 

Филмите са типичен фестивален показ, сред тях няма касови и масови заглавия. С интерес се очакват документалният "Рики Пауъл: индивидуалистът", испанският мюзикъл "Dantza", "Железният чук" на Джоан Чен (чиято световна премиера ще бъде отлайн), "Красиви неща" на Джорджо Фереро и др. Сред подбраните заглавия има и по-стари филми като "Атлантик" - документалният разказ на Мати Диоп, предшестващ наградения й в Кан игрален филм със същото име, копродукцията между САЩ и няколко арабски държави "Амрика", първите късометражни анимации на DreamWorks - "Билби", "Птича карма" и Marooned, и мн. др. Картата на продукциите е възможно най-пъстра - участват ленти от 35 страни. Пълната програма по дни може да се види в сайта на фестивала, а часовете на прожекциите са обявени в нюйоркско време (7 часа назад от нас).

Във фестивалната програма има и българско име. Камен Калев ("Източни пиеси", "Островът") е един от 13-те европейски режисьори, участващи със своя новела във филма-омнибус "Мостовете на Сараево". Той бе представен в Кан през 2014 г. по случай 100 години от началото на Първата световна война, а Калев е във впечатляващата компания на Жан-Люк Годар, Сергей Лозница, Кристи Пую, Урсула Майер и др. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата