Quantcast

Медия без
политическа реклама

Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

80-ото издание на най-стария световен кинофестивал е от 30 август

19 Юли 2023
ЕПА/БГНЕС
Бившият съпруг на актрисата Франсиско Хавиер Ригау с портрет на Лоло на погребението й.

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на наскоро отишлата си италианска икона Джина Лолобриджида. На събитие преди откриването ще бъде представена двойна прожекция на наскоро възстановени творби с нейно участие, пише Variety. 80-ото издание на кинофестивала, който е най-старият в света, тази година ще се проведе от 30 до 9 септември. Легендарната актриса почина на 95-годишна възраст през януари.

На 29 август на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина". През 1968 г. Уелс интервюира Лолобриджида в нейната вила на Апианския път. Снимките са предвидени като пилотен филм за сериал на ABC, който впоследствие е отхвърлен от компанията. Режисьорът на "Гражданинът Кейн" определя тази творба като лично есе за Лолобриджида.

Портретът на дивата от американския кинематографист остава в хранилищата чак до 1986 г. - една година след смъртта на Орсън Уелс, когато е показан във Венеция. Интересно е, че когато актрисата гледа "Портрет на Джина" на фестивала, тя се опитва да го забрани. Дигиталната реставрация на късометражния филм е извършена от Мюнхенския филмов музей и италианското киностудио "Чинечита". 

"Портрет на Джина" ще бъде последван от филма от 1953 г. "Провинциалистката" на италианския режисьор Марио Солдати, драма по романа на Алберто Моравия. В това, което Венеция нарича "едно от най-добрите изпълнения в кариерата ѝ", Лолобриджида играе момиче от малък град, което импулсивно се омъжва за професор по естествени науки и бързо се отегчава. Реставрацията е извършена от филмовия архив на Националната филмотека в Рим.

Двата филма са част от секцията "Венецианска класика" на фестивала, както и от по-широка поредица от инициативи на Министерството на културата на Италия в чест на Лолобриджида, включително голяма фотоизложба, включваща снимки от националните киноархиви.

Откриването на 80-тия кинофестивал във Венеция ще бъде с филма "Претенденти" на режисьора Лука Гуаданино с участието на Зендая, Джош О'Конър и Майк Файст.

Журито, което ще присъди "Златен лъв", оглавява американският режисьор и носител на "Оскар" Деймиън Шазел. Той се се съветва с други двама носители на "Оскар" - Джейн Кемпиън и Мартин Макдона, документалистката Лора Пойтрас (спечелила миналогодишния "Златен лъв" с "Цялата красота и кръвопролитие"), Миа Хансен-Льове и др. 

Още по темата