Медия без
политическа реклама

Венеция започна с италиански филм и италиански "Златен лъв"

80-ото издание на най-стария фестивал преминава под знака на стачката в Холивуд

30 Авг. 2023
ЕПА/БГНЕС
90-годишната Лилиана Кавани бе удостоена с награда за цялостно творчество.

Кинофестивалът във Венеция се откри тази вечер с филма Comandante ("Капитанът") на италианския режисьор Едоардо Де Анджелис. Сюжетът е посветен на командир на италианска подводница през Втората световна война. Филмът е сред 23-те продукции, които се състезават за "Златен лъв". Той получи шанса да открие форума в последния момент, сред като "Претенденти" на Лука Гуаданино с участието на звездата Зендая отпадна от програмата заради стачката в Холивуд.

Официалното начало на "Мостра Венеция" бе дадено с връчването на два почетни "Златни лъва". За своя дългогодишен принос в киното са удостоени италианската режисьорка Лилиана Кавани и хонконгският актьор Тони Лън Чу-вай. Последният филм на Кавани L'ordine del tempo ще бъде прожектиран в рамките на фестивала, но извън конкурсната програма. В следващите дни Венеция ще отдаде почит и на легендата на италианското кино Джина Лолобриджида, която почина на 95 години през януари.

А в състезанието на най-стария европейски кинофорум, който се провежда за 80-и път, се конкурират още филми на Дейвид Финчър, Люк Бесон, София Копола, Майкъл Ман, Пабло Ларайн, Рюсуке Хамагучи, Брадли Купър. Сред като миналогодишният "Златен лъв" бе спечелен от документален филм, и тази година в конкурса има шест представители на този жанр. Кой е тазгодишният лауреат ще стане ясно на 9 септември. 

Традиционно Венеция е "стартова площадка" за множество заглавия, които пет или шест месеца по-късно ще доминират на наградите "Оскар". Осем от последните 11 лауреати за най-добър режисьор са спечелили Академичната награда за филми, дебютирали във Венеция. Сред тях е тазгодишният председател на журито Деймиън Шазел (с "Ла ла ленд" през 2016 г.) "Ще се изненадам, ако не видим Дейвид Финчър или Брадли Купър, или София Копола в надпреварата за "Оскар" тази година", каза директорът на фестивала Алберто Барбера.

Но фестивалът преминава под сянката на голямата стачка в Холивуд. От 2 май стачкува гилдията на сценаристите, актьорите се присъединиха към тях на 14 юли. Мнозина от звездните гости, поканени във Венеция, няма да присъстват заради солидарност с протестите. Все пак говорител на фестивала съобщи, че Адам Драйвър, София Копола и Мадс Микелсен ще пристигнат във Венеция.

Шазел носи черна тениска с надпис "Гилдията на сценаристите стачкува!". Той каза, че "Холивуд минава през трудно време", но се надява на благоприятен изход от преговорите.

Директорът Алберто Барбера обаче изрази безпокойството си от историческата стачка, която може да нанесе значителни щети на филмовата индустрия по целия свят. "Последствията за световното кино ще бъдат много сериозни", каза той пред Франс прес. "Ще липсват нови филми, които да захранят кинозалите. Малко по-късно ще се появят последствията за киноплатформите... И това без да отчитаме удара върху работещите, защото големите актьори могат да си позволят да не работят дълго време, но има актьори на втори и трети план, технически персонал, които не могат да издържат без работа."

Барбера коментира и тримата режисьори Уди Алън, Роман Полански и Люк Бесон, всеки от които е (бил) изправен пред обвинения в сексуална агресия. 89-годишният Полански и 87-годишният Алън участват извън конкурса със своите нови филми "Дворецът" и Coup de chance. "От самото начало знаехме, че ще има полемика около техните имена. Френски съдия реши, че няма достатъчно доказателства срещу Люк Бесон. Не виждам защо ние трябва да бъдем по-сурови от него", заяви директорът на фестивала. "Случаят на Уди Алън е различен, минали са 25 години. За мен враждебността към него, особено в САЩ, е абсолютно неразбираема", допълни той. Според Барбера ситуацията с Роман Полански е "по-сложна - той е признат за виновен и е признал вината си". Но добавя: "Жертвата му прости и помоли за мълчание по този въпрос. Трябва да правим разлика между човека и твореца. Историята на изкуството е пълна с артисти, които са били престъпници и все пак не сме престанали да се възхищаваме на творбите им."

Още по темата