Медия без
политическа реклама

Венеция събира Полански, Уди Алън, Финчър и София Копола

Фестивалът загуби откриващия си филм заради стачката на актьорите в САЩ

25 Юли 2023
Netflix
Брадли Купър и Кери Мълиган в "Маестро"

Филмът, предвиден за откриването на 80-ия кинофестивал във Венеция - спортно-романтичната драма The Challengers със Зендая, отпадна от програмата заради разразилата се в Холивуд актьорска стачка. Но въпреки това най-старият филмов форум в света готви амбициозна програма за края на лятото. Новите продукции на Дейвид Финчър, София Копола, Майкъл Ман, Брадли Купър, Уес Андерсън и Люк Бесон ще се състезават за "Златен лъв". Извън конкурса пък ще бъдат прожектирани филми на противоречиви, но оставили богато наследство на киното режисьори като Роман Полански и Уди Алън. 

Очакванията програмата на Венеция да бъде помрачена от стачните действия не се оправдаха - фестивалът, който изстрелва началния сигнал на наградния сезон 2023/24, обещава да компенсира отсъствието на звезди от червения си килим с изключително кино. "Изминалата седмица беше турбулентна", заяви артистичният директор на форума Алберто Барбера пред Variety. "За щастие влиянието на актьорската стачка - причините за която са до голяма степен разбираеми - е много скромно", отбелязва той. Разбира се, "актьорите, които са членове на SAG-AFTRA, няма да присъстват", допълни директорът на фестивала. Но изрази надежди, че остров Лидо ще посрещне поне актьорите от независими продукции, с каквито програмата е богата. 

80-ото издание на Венеция е от 30 август до 9 септември.

Стрийминг гигантът Netflix, който не е желан в Кан и все още не е завоювал свой "Оскар" за най-добър филм, присъства в конкурса с три филма. Сред тях е дългоочакванията и забулен в неизвестност проект на Дейвид Финчър "Убиецът", с Майкъл Фасбендер в главната роля. След успеха на "Роди се звезда", Брадли Купър отново ще излезе на музикалната сцена с втория си режисьорски филм "Маестро" - биография на Ленард Бърнстейн. Чилиецът Пабло Лараин ("Спенсър") представя алегоричния El Conde, в който диктаторът Аугусто Пиночет е изобразен като вампир.

В надпреварата за "Златен лъв" е още една биография - "Присила", продукция на независимото студио А24 ("Всичко навсякъде наведнъж"), в която София Копола разказва за Елвис през погледа на съпругата му. Режисьорът на "Жега" Майкъл Ман ще нажежи пистата с "Ферари", където Адам Драйвър ще изпълни ролята на Енцо, а Пенелопе Крус ще е съпругата му Лаура Ферари. 

С нови филми във Венеция пристигът и режисьорът на "Карай колата ми", японецът Рюсуке Хамагучи, и гъркът Йоргос Лантимос ("Фаворитката"). В неговия Poor Things участват Ема Стоун и Марк Ръфало.

Италианските заглавия в състезанието са шест - сред тях "Капитанът" на Матео Гароне и "Команданте" с Пиерфранческо Фавино. 

Люк Бесон, срещу когото в последните години се водеха дела за изнасилване, ще пристигне на остров Лидо с "Кучкарят", а полякинята Агниешка Холанд ще покаже "Зелена граница" - филм за хуманитарната криза, предизвикана от Лукашенко, когато през 2021 г. отваря беларуската граница за мигрантите, бягащи към Западна Европа. 

Филмите в конкурса ще оценява жури, оглавявано от Деймиън Шазел ("Ла-ла ленд", "Вавилон"). 

Уес Андерсън ще се покаже извън конкурс с 39-минутната комедия "Чудесната история на Хенри Шугар" по Роалд Дал, продуцирана също от Netflix. 

На 89 години Роман Полански е доайенът на програмата със своя "Палас". В програма "ветерани" са и 87-годишните Уди Алън - с романтичния трилър Coup de Chance, и Уилям Фридкин - с The Caine Mutiny Court Martial. Венеция ще отдаде почит на Фридкин и с ремастерирана версия на шедьовъра му "Екзорсистът" по случай 50-годишнината на лентата.

И Полански, и Алън (а също и филмите им) не са желани в САЩ заради стари обвинения за сексуални посегателства срещу тях, но "Мостра Венеция" ги приветства с радост. Полански живее и работи в Европа от близо пет десетилетия, а Алън - от десетина години.

Още по темата