Quantcast

Медия без
политическа реклама

Военната спецоперация в Украйна стигна до киното

Шойгу моли колежка да извади Зеленски и Роднянски от руската култура

18 Март 2022
EPA/BGNES
Александър Роднянски, Сергей Шойгу, Володимир Зеленски

Военният министър на Русия Сергей Шойгу е изпратил писмо до министъра на културата Олга Любимова с молба да изключи президента на Украйна Владимир Зеленски, в миналото актьор и шоумен, и украинският продуцент Александър Роднянски "от културния дневен ред" в Русия.

Копие на писмото с подписа на Шойгу публикуват изданията Медиазона и The Insider, с обяснението, че са го получили от източник, близък до Министерството на културата.

В рамките на специалната военна операция се предприемат мерки за формиране на положително обществено мнение на гражданите на Руската федерация в подкрепа на ръководството на страната и действията на въоръжените сили на Руската федерация, предприети от ръководството на страната — пише Шойгу. — Едновременно с това в културния сектор на руското медийно пространство продължават да се показват филми и телевизионни предавания с участието на В. А. Зеленски, а също и реализирани творческите проекти на крупния украински медиа мениджър А. Е. Роднянски. Популяризирането на тези лица (Зеленски и Роднянски - ред.) в настоящите условия не допринася за изпълнението на решенията, взети от ръководството на страната“.

Как точно Роднянски и Зеленски ще бъдат изключени от дневния ред на руската култура, не се казва. Но не е трудно да се предположи, че филмите и сериали с тяхно участие ще бъдат премахнати от репертоара на кината и стриймингплатформите. Ще трябва бъде прекратен  любимия на милиони руснаци телевизионен сериал „Сватове“, продуциран от компанията на Зеленски.

Александър Роднянски е световно известен продуцент и един от най-известните руски режисьори. Документалист и носител на много награди, той е основател на телевизионния канал 1+1, след което успешно оглавяваше корпорацията STS Media в най-добрите й години. Роднянски е четирикратно номиниран за Оскар. Многократен лауреат от филмовия фестивал в Кан. Трикратен носител на наградата на Руската академия за филмово изкуство "Ника", носител на 15 награди на Академията на руската телевизия TEFI. Във филмографията му има такива ярки и толкова различни филми като "Слънцето" на Сокуров, "9-та рота", "Обитаемият остров" и "Сталинград" на Бондарчук, „Левиатан“ и „Нелюбов“ на Звягинцев, „Върлината“ на Балагов, „Разтваряйки юмруци“ на Коваленко…

„Не знам нищо за това писмо, но тази информация изобщо няма да се отрази на моята дейност. Аз нямам намерение по никакъв начин да използвам пари от руската държава“, каза  Роднянски пред The Insider.

По-рано, на фона на военните действия в Украйна, стрийминг услугата Netflix, върна на платформата си сериала „Слуга на народа“ с участието на Володимир Зеленски, но скоро след това бе принудена да напусне Русия.

Още по темата