Медия без
политическа реклама

Виктор Божинов съди продуцента на "Голата истина за група "Жигули"

Вече две години авторите на филма не получават отчети за приходите и "нито стотинка", твърди режисьорът

08 Ноем. 2023
Божинов с част от екипа си на снимачната площадка на "Голата истина за група "Жигули".
снимка: Ангел Юруков
Божинов с част от екипа си на снимачната площадка на "Голата истина за група "Жигули".

Режисьорът Виктор Божинов заведе дело срещу Кръстьо Ламбев и неговата фирма "Консепт студио", които са продуценти на филма "Голата истина за група "Жигули". Това съобщи самият той в своя профил във "Фейсбук" тази сутрин. 

Причините са "неизпълнение на клаузи в договора, които дефинират начина на разпределение на приходите от различните ползватели".

"Филмът имаше изключителен успех, но към момента никой от авторите не е видял цялостен и подробен отчет за приходите, на базата, на който да се прецизират договорените отчисления за използване", пише Божинов.

"Голата истина за група "Жигули" е най-гледаният български филм за 2021 г. - със 155 хиляди зрители на голям екран, макар че дебютира в тежък период - в първите дни след отварянето на кината след локдаун, при 30% ограничение на публиката в салоните. Той е и в Топ 10 на най-гледаните български ленти за последните трийсет години изобщо.

Божинов, който е автор и на филма "Възвишение" (2017) и сериала "Вина" (2023), припомня в поста си, че "Жигули" е бил заснет с нищожен бюджет в условията на ковид пандемия и "голяма част от екипа работи на много занижени ставки, само и само да се случи".

Според него договорът е изисквал от продуцента да се отчита на всеки 6 месеца в първите години на използване. "То не беше криене, то не беше лъгане със сроковете, то не бяха опити да се крият приходи и да се претендира за огромни разходи. Последният ни разговор беше, че той ще даде отчети до края на месец декември 2022 година - нищо. Филмът мина силно по кината и в онлайн платформи, беше излъчен няколко пъти в най-гледаното време на една от най-големите частни телевизии. Многократно повтарян в дъщерните канали! Приходите от реклами са доста! Да не говорим за всичките кабелни оператори, които препредават програмите и събират такси! ДО АВТОРИТЕ - НИТО СТОТИНКА", възмущава се Божинов. 

Режисьорът нарича бившите си партньори "случайни хора, които са примамени само от парите".

Божинов обвързва случилото се с него и екипа му с прилагането на Закона за авторското право и сродните му права и начина, по който се третират авторите на аудиовизуална продукция. "Това е един от малкото случаи, в които съм успял да уговоря изплащане на възнаграждение за последващо използване. Какво остава да се каже за другите договори, в които такива клаузи изобщо няма? Крайно време е законът да зададе работещи правила, които да създадат баланс и справедливост!", призовава той и за законодателна инициатива. 

"Консепт студио", създадено през 2011 г. от Кръстьо Ламбев, е продуцент на още редица български филми - "Петя на моята Петя", "Диви и щастливи", "Ятаган", "Игра на доверие", "Шибил", "Засукан свят", "Лошо момиче", "Маймуна". В една от последните сесии на НФЦ за игрални филми (декември 2022-ра) на първо място за субсидия над 600 хил. лв. бе класиран също проект, подкрепен от "Консепт студио" - "Ян Бибиян" по сценарий на Захари Карабашлиев и с режисьор Явор Гърдев.

В портфолиото на компанията е и "Бягство" - последният засега игрален филм на Виктор Божинов, който нямаше зрителския успех на предишните му две ленти "Възвишение" и "Жигули". В иска или поне в своя Фейсбук пост режисьорът не споменава за неизпълнени задължения на продуцента във връзка с "Бягство". 

В коментарите под поста на Божинов Мая Дражева от БНТ твърди, че той не е единственият, който съди Кръстьо Ламбев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата