Медия без
политическа реклама

След "Дюн" Лиса Джерард пее в българския "Бягство"

05 Май 2022
Петър Дундаков и Лиса Джерард в студиото.
Светлана Бекярова
Петър Дундаков и Лиса Джерард в студиото.

Нейният глас звучи в "Гладиатор", в албумите на "Дед кен денс", а съвсем наскоро - в "Дюн", където австралийката Лиса Джерард работи със своя стар познайник Ханс Цимер. С фантастичния епос на Дени Вилньов Цимер спечели своята втора Академична награда за оригинална музика към филм, а двамата с Лиса са съавтори на композициите към "Гладиатор", които им донесоха "Златен глобус" и номинация преди повече от 20 години. Джерард пее и в последния албум на "Мистерията на българските гласове" BooCheeMish. Именно там се среща с композитора Петър Дундаков, който също пише филмова музика - включително за последните три филма на режисьора Виктор Божинов ("Възвишение", "Голата истина за група "Жигули" и "Бягство").

Soundtrack from the 2000 Ridley Scott film "Gladiator" with Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielson, Oliver Reed, Derek Jacobi, Djimon Hounsou & Richa...
Available here:iTunes: https://itunes.apple.com/us/music-video/pora-sotunda-feat-lisa-gerrard/1322446356Spotify: https://open.spotify.com/album/6mTemDD6lZJxO...

Лиса приема поканата на Дундаков и се включва с вокали в саундтрака на "Бягство", чиято премиера предстои след дни. „С Лиса работихме заедно по последния албум на хора на “Мистерия на българските гласове”. Това бележи запознанството ни и първата творческата колаборация. Когато започнах да пиша музиката за „Бягство“, търсейки характера на музиката в някои от епизодите на филма, пред мен изникна нейния глас. Благодарен съм, че тя се съгласи и записа вокали в няколко пиеси", разказва Дундаков, който през 90-те нашумя с участието си в електронния дует "Тибетски сърца", а после завърши Консерваторията в Ротердам.  "Заради строгите противоепидемични мерки в Австралия се наложи всичко да стане дистанционно", разказва той. "Аз пращах парчетата оттук, а тя записа вокалите в Австралия". 

В интернационалния саундтрак на "Бягство" с две парчета се включва и белгийската група TaxiWars. "Най-голямото предизвикателство беше да композирам музика, която не спира и се развива в продължение на 13-минутна екшън сцена, проследяваща всяко движение на героите на екрана", допълва Дундаков.

"Бягство" тръгва по кината в цялата страна от 11 май, а преди това на 7-ми ще се състои необикновена премиера на мястото на снимките – родопското село Чамла, на 1650 надморска височина и достъпно само пеша или с 4x4. Следва Варна на 9 май, в София екипът ще мине по червения килим ден по-късно, а на 11 май ще посети Благоевград. Историята следва конфликта между две групи младежи. Едните се опитват да върнат живота в изоставено родопско село, а другите управляват комуна за наркозависими. За разлика от предишните два филма на режисьора Божинов, изпъстрени със звезди на българската сцена и екран, тук ролите са поверени изцяло на млади актьори - дебютанта Александър Кендеров, Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев. Сценарист е Деляна Манева, работила и по филмовата версия на "Мисия Лондон" (заедно с автора на романа и неин съпруг Алек Попов), а оператор - Антон Бакарски. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?