Медия без
политическа реклама

"Чамкория" на Милен Русков тръгва към екрана

От втори опит филмът на Виктор Божинов спечели държавна субсидия

22 Юни 2023
Част от визуализациите на "Чамкория", споделени от режисьора Виктор Божинов в социалните мрежи.
Част от визуализациите на "Чамкория", споделени от режисьора Виктор Божинов в социалните мрежи.

След неуспех на миналогодишната сесия за финансиране на игрално кино, "Чамкория" най-сетне тръгва към големия екран. С най-висок брой точки (85.74) проектът на Виктор Божинов по романа на Милен Русков печели субсидия на конкурсната сесия за подкрепа на българско кино от Националния филмов център. Другият субсидиран е "Поразените" - също екранизация по роман, на Теодора Димова. Филмът, който е събрал 83.23 т. от гласовете на художествената комисия, е на Петър Попзлатев.  

В заповед от 19 юни се вижда, че двете продукции ще бъдат финансирани с обща сума от 3 628 000 лв. Любопитен факт е, че "Поразените" печели субсидия от НФЦ за втори път. Решенията от предишната конкурсна сесия - през януари 2022 г., когато той бе одобрен, бяха спрени заради жалба в съда от един от отхвърлените кандидати.

Въпреки че киноисториците още спорят относно рождената година на българското кино – дали през 1910 или 1915 г. Васил Гендов завършва и показва пред публика своя филм "Българан е галант", през 2005-а тази дискусия стига до своето административно разрешение.

След миналогодишната сесия, в която остана с няколко точки под чертата, режисьорът и сценарист Виктор Божинов заяви, че "Чамкория" е изключително сложен проект и няма как да се състои без държавна подкрепа".

Божинов ("Голата истина за група Жигули", "Бягство") постигна успех с предишната си екранизация по роман на Милен Русков - "Възвишение", през 2017 г. Върху сценария на "Чамкория" той работи от 2019 г. По романа за 20-те години на XX век, в дните след атентата срещу църквата "Света Неделя", от години се играе успешен моноспектакъл на театралната сцена - със Захари Бахаров в ролята на шофьора Бае Славе под режисурата на Явор Гърдев. 

Романът на Теодора Димова също има исторически контекст -той проследява съдбите на три жени от времето след комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Спектакъл по романа бе поставен през 2020 г. в Драматичен театър - Варна от режисьора Стоян Радев Ге.К. Дъщерята на Димитър Димов и Попзлатев вече имат един общ филм - "Аз съм ти, Адриана", който излезе по екраните с шест години закъснение и не събра почти никаква публика.

Сред проектите, които не бяха одобрени на тазгодишната сесия, са новите сценарии на Мина Милева и Весела Казакова - "Див кон", Георги Дюлгеров - "Патриархална приказка", Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова - "Sms от Господ", Андрей Паунов - "Риба", Яна Борисова и Димитър Коцев-Шошо - "До ре ми фа София", и др.

На сесията е одобрен и проектът на Зорница София "Три килограма щастие", с който тя ще продължи темата за неконвенционалното майчинство, започната в "Майка". Той получава т.нар. нискобюджетна субсидия от 650 хил. лева. Избрани за държавно финансиране са и два дебюта - "Студ" на Илиана и Ана Китанови, и "Искам телефон" на Пламен Димитров. Те ще бъдат подкрепени с общо 1.3 млн. лева.

В художествената комисия на тазгодишната сесия бяха режисьорите Иглика Трифонова, Ивайло Пенчев, Лъчезар Аврамов, Димитър Петков. Председател е критикът Боряна Матеева.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата