Медия без
политическа реклама

Стоян Радев ще представи нов роман на Теодора Димова в Созопол

"Не ви познавам" разказва за внуците на жертвите и палачите от "Поразените"

22 Авг. 2022
Личен архив
Теодора Димова

Теодора Димова написа продължение на "Поразените" - романът, който спечели престижната френска литературна награда "Фрагонар", както и приза за Роман на годината на Фонд "13 века България". 

Съдбите на "Поразените" от мракобесната идеология на близкото минало отново отекват в "Не ви познавам", чиято предпремиера ще бъде на "Аполония" (29 август-5 септември) в Созопол през септември. Той ще излезе с логото на издателство "Сиела" до края на 2022 г.

В "Не ви познавам" една от внучките на главните героини в "Поразените" ще трябва да се изправи пред друго зло. Кървавият терор на миналото е видоизменен, еволюирал, но ядрото му е същото. Децата и внуците на палачите продължават да бъдат палачи, децата и внуците на жертвите продължават да бъдат жертви. А прочитът на историята отново е подчинен на прогнила кординатна система. Има ли обаче изход от омагьосания кръг, в който се е превърнал животът ни, пита дъщерята на Димитър Димов?

Откъси от романа ще бъдат представени от актьора и режисьор Стоян Радев на 1 септември от 18:00 ч. в Художествена галерия – Созопол по време на Празниците на изкуствата "Аполония", а самата писателка ще разкаже малко повече подробности за работата си по романа и неговото излизане.

Теодора Димова е сред най-популярните български писатели днес, авторка е на романите "Емине", "Майките", "Адриана" и "Марма, Мариам", както и на повестта "Последният рожден ден". Само "Майките" има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. "Поразените" излезе на френски в началото на 2022 г. в превод на Мари-Врина Николов. Последният засега роман на Димова ще се превърне и във филм, след като през януари режисьорът Петър Попзлатев спечели субсидия от Националния филмов център със своя проектосценарий за екранизацията му.

Още по темата