Медия без
политическа реклама

След “Възвишение“ и “Жигули“ Виктор Божинов засне трилър

22 Февр. 2022

Само година след много успешната музикална комедия "Голата истина за група "Жигули", излязла през април 2021-ва, режисьорът Виктор Божинов е готов със своя трети филм. "Бягство" е в новия за него жанр трилър и също се очаква да излезе по екраните през пролетта.

Божинов е най-успешният български режисьор след промените, който с предишните си два филма е събрал почти 300 000 души само в кината (отделно в онлайн платформите за легално разпространение като напр. Neterra). "Възвишение" по романа на Милен Русков достигна до 141 672 зрители, а "Голата истина за група Жигули" продаде дори повече билети в кината - 154 000 зрители. 

В "Бягство" действието се развива в обезлюденото родопско село Чамла, намиращо се на 1650 метра надморска височина. Там се заселват група свободомислещи приятели, за да могат на воля да слушат музика, да пушат трева и да практикуват биологично земеделие, финансирано по програма на ЕС за презаселване на обезлюдени села. В един момент към тяхната група се присъединява млад непознат. Дани не само е избягал от рехабилитационен център за наркозависими, но и знае повече, отколкото трябва. Започва лов на беглеца, последван от безмилостен конфликт.

Сценарият е дело на Деляна Манева, работила заедно със съпруга си и автор на книгата Алек Попов по филмовата адаптация "Мисия Лондон". В него се сблъскват две групи с противоположни цели и интереси - едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими.

"Темата за конфликта между две корено различни общности, изповядващи различни житейски философии, е изключителна важна и актуална. Живеем във времена, в които държавите в целия свят отново се разделят на два лагера", разказва режисьорът Божинов. "Едните са привърженици на ценностите на либералната демокрация като лична свобода, равенство, толерантност към различните и отказ от насилие, и другите държави, в които постепенно се утвърждават принципите на авторитаризма, характеризиращи се с налагане на ограничения върху свободата на личността, подчинение на авторитарна структура и използване на насилието като инструмент. Двете общности във филма могат да бъдат разглеждани като представители на тези два коренно различни социални модела."

Разбира се, съдейки по трейлъра, това не е някакъв задълбочен анализ на социалните разломи, а динамично жанрово кино, с каквото сме свикнали Божинов да се отличава от общия фон на родната кинематография. Задъханият монтаж и настроението на рекламния клип грабват от пръв поглед, макар че декламацията на младите актьори остава все така отблъскваща. 

"Бягство“ е филм за величието на Родопите. В тази история природата има изключително важно място. Тя е не само фон на който се разиграва историята, а пълноценен участник в нея", допълва и продуцентът Галина Тонева. 

В главната роля е дебютантът Александър Кендеров, а освен него в „Бягство“ участват Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев. Това е първият филм на Виктор Божинов без утвърдени актьорски имена. Но оператор, както и в предишните му филми, е Антон Бакарски, монтажът - на Нина Алтъпармакова, костюмите са на Мина Кайе, а музиката на Петър Дундаков със специалното участие на Лиса Джерард ("Дед кен денс" и последния албум на "Мистерията на българските гласове"). 

Самият Виктор Божинов е изключително продуктивен и вече завърши и сценария на новата си историческа екранизация "Чамкория" (отново по Милен Русков), която обаче бе отхвърлена от художествената комисия през януари 2022 г. за отпускане на субсидии за игрално кино. 

Още по темата