Медия без
политическа реклама

Величието на Перперикон превзе Европейския парламент

Макет на скалния град в продължение на 5 дни представя в сърцето на Брюксел част от българското културно-историческо наследство

03 Юни 2023
Проф. Николай Овчаров разказва на евродепутатите историята на Перперикон.
Проф. Николай Овчаров разказва на евродепутатите историята на Перперикон.

В залата на Европейския парламент в Брюксел, носеща името на видния български финансист и общественик Атанас Буров, на 1 юни бе открита изложба, представяща природните и културните чудеса на Източните Родопи. Събитието в сърцето на белгийската столица има идеята в рамките на 5 дни да покаже българското историческо наследство в светлината на международната арт инициатива „Нов европейски Баухаус“. 40 фотографии и 4-метров макет на Перперикон, създаден от колектива на известния режисьор и специалист в проектирането на интерактивни паркове в миниатюра Съни Сънински, илюстрират богатото древно минало на този български край.

На откриването присъстваха почти всички български и много чуждестранни евродепутати. Специални гости бяха Снежка Михайлович – президент на наградите за европейско наследство Europa Nostra, и Маркос Рос Семпере – докладчик за инициативата „Нов европейски Баухаус“, целяща създаването на мост между науката и технологиите и изкуството и културата. „Europa Nostra е европейският глас в опазване на културно-историческото наследство. Напоследък тази организация се интересува активно от бъдещето на българското културно-историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят. Инициативата „Нов европейски Баухаус“ пък е екологичен, икономически и културен проект, който има за цел съчетаването на дизайн, устойчивост, достъпност, финансова достъпност и инвестиции, с оглед подпомагане на осъществяването на Европейския зелен пакт“, обяснява проф. Николай Овчаров, дългогодишният ръководител на археологическите проучвания в Източните Родопи и идеолог на изложбата. Тя бе посетена и от делегация от Бургас, водена от проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургаска област, тъй като в близко бъдеще се очертава перспектива за активно сътрудничество на Бургаска и Кърджалийска област с Перперикон в сферата на културно-историческия туризъм, пояснява археологът.

Перперикон е флагман в развитието на този вид туризъм у нас, а разработената дестинация „Виа Родопика“, включваща такива обекти като самия Перперикон, светилището на Орфей при с. Татул, Момчилградско, Храма на Великата богиня майка, средновековния манастир „Св. Йоан Продром“ в Кърджали и уникалния етнографски комплекс Златоград, годишно привличат повече от половин милион туристи.

Гостите на събитието бяха искрено заинтригувани и отправиха много въпроси към организаторите. Особено ги впечатли внушителният макет на акропола на Перперикон, който по големина надхвърля размерите на макета на Европейския парламент, намиращ се в централното фоайе на сградата. „Акрополът на Перперикон от III-VI в. е наистина уникално постижение на античната архитектура. Както е известно, животът на скалистия хълм възниква още преди 7 хилядолетия, когато в зората на човешката история там е изградено важно светилище. То се разраства векове наред, за да се превърне в известния в цялото Средиземноморие храм на Дионис, споменат още от „бащата на историята“ Херодот и от редица римски автори. От тях научаваме, че тук са идвали да получат предсказания за бъдещето си Александър Велики и римляните, преди да създадат своите империи“, припомня Николай Овчаров. Грандиозното светилище постепенно се превръща в огромен град. До момента археолозите са разкрили цялостно останките от акропола – защитения с мощни крепостни стени от III в. главен квартал на Перперикон в най-високата част на хълма. През последните години започна проучване и на просторните южен и северен квартал, продължаващо и сега. Там също се откриват забележителни архитектурни руини от различни епохи.

Акрополът на Перперикон изненадва с факта, че неговите архитекти и строители създават истински град в трудните планински условия. Те се опитват да изградят прави улици с площади, няколкоетажни обществени и жилищни сгради, красиви езически и по-късно християнски храмове. Неизвестните майстори са оформили съвършена система на оттичане на дъждовната и снежната вода, както и множество издълбани в скалата цистерни за съхранение на скъпоценната течност. Именно това показва на зрителите макетът на античния акропол на Перперикон.

Община Кърджали има амбицията да финансира и създаването на друг макет, пресъздаващ средновековния облик на Перперикон: крепостта на града. Двата макета ще намерят място в централната зала на посетителския център на Перперикон, чието завършване по европейски проект предстои през това лято.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата