Медия без
политическа реклама

Тилда Суинтън ще получи почетен "Златен лъв"

Венеция се стяга за "корона"-фестивал

22 Юли 2020
Тилда Суинтън в една от последните си фестивалния изяви преди пандемията - Маракеш, декември 2019.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тилда Суинтън в една от последните си фестивалния изяви преди пандемията - Маракеш, декември 2019.

Най-старият филмов фестивал - "Мостра Венеция", ще се проведе за 77-и път от 2 до 12 септември. Въпреки пандемията, довела до отмяната на Кан и редица други големи киносъбития, форумът категорично отказва да мине онлайн и вече стяга програмата си - макар и по-съкратена от обичайното - за десетдневката в края на лятото.

Вече е ясно и кои ще бъдат носителите на почетния "Златен лъв" за цялостния си принос към киноизкуството. Тази година това са две дами - британската актриса Тилда Суинтън и режисьорката от Хонконг Ан Хуей. 

73-годишната Хуей е сред най-важните жени режисьорки в Азия и една от ключовите фигури в хонконгската "нова вълна" в киното от края на 70-те и 80-те години, обявиха организаторите на фестивала. Сред най-известните й филми са "Летен сняг", "Златни времена", "Обикновен живот".

Суинтън (59 г.) е любимка на режисьори като братя Коен, Джим Джармуш, Уес Андерсън, Лука Гуаданино. Снимала се е в над 80 филма, печелила е и награда "Оскар" за ролята си в "Майкъл Клейтън". 

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе от 2 до 12 септември при ограничения и специални мерки за здравна сигурност, а пълната програма ще бъде обявена на 28 юли. Председател на журито в конкурса за "Златен лъв" ще бъде Кейт Бланшет. Тя бе избрана на този пост още през януари.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата